INICIATIVA INCLUSIVA

Al planeta de les joguines també hi ha nens amb Down

L'empresa valenciana Toy Planet incorpora xavals amb discapacitats a la seva oferta de Nadal

La firma lluita des de fa quatre anys en la campanya nadalenca per acabar amb el masclisme

zentauroepp40944832 toy planet171114212652

zentauroepp40944832 toy planet171114212652

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa

Es titula 'Mirades que il·lusionen', i set triangles formen un arbre de Nadal. Però en aquesta portada de catàleg de joguines hi ha alguna cosa diferent. Quatre dels triangles corresponen a imatges de nines i, els altres tres, a ulls de nens. I un d'aquests tres és d'una nena amb síndrome de Down. És el catàleg de l'empresa valenciana Toy Planet, la primera que decideix anar més enllà en la inclusió d'aquests infants.

La firma no és principiant en responsabilitat social. Fa 11 anys que col·labora amb l'organització internacional Aldees Infantils. Toy Planet dona el 0,7% del total de les compres que fan els consumidors a les botigues físiques i 'online'. Plantejar-se que hi havia coses a millorar els va portar, quatre anys enrere, a fer un catàleg que desterrés el sexisme entre jocs i ninos i, des de les festes nadalenques del 2016, a incorporar models amb Down, explica el seu director generalIgnacio Gaspar.

Reclamació de la clientela

“Així com la solidaritat amb Aldees Infantils ens va néixer a nosaltres, el fet de no discriminar les joguines per raó de gènere va ser la resposta a múltiples comentaris que vam rebre a través de les xarxes socials dels nostres clients”, recorda Gaspar. El pas següent va ser incorporar els nois amb aquesta discapacitat als fullets publicitaris.   

El catàleg  d'aquest any té 203 pàgines i es pot consultar per internet. Nada més obrir-lo apareix la col·laboració amb la associació Down Espanya. “Mirades que il·lusionen”, Toy Planet col·laborador de Down Espanya. I els ulls somrients de diversos menors, alguns d'ells amb aquesta discapacitat intel·lectual.

Motos roses amb nois a bord

“Van ser ells els que es van comunicar amb nosaltres i ens va semblar una idea excel·lent”, comenta el gerent de Down Espanya, Agustín Matía, que a través dels seus associats a València van contactar amb famílies disposades a fer que els menors participessin en la sessió fotogràfica. “La mirada dels nens no és segregadora. Ho veiem a l'escola, on els nostres petits amb Down juguen i tracten amb la resta amb tota normalitat. Aquest missatge és el que volem traslladar a la resta de la societat, aquesta és la virtut de la campanya d'aquesta companyia de joguines”, valora Matía.

Les primeres pàgines del catàleg es dediquen als més petits. Hi apareixen menors amb aquesta malaltia i, com la resta de models, es relacionen indistintament amb el rosa i el blau; amb les rodes de camions i les cuines; amb les nines i els sacs de boxa. Un nen de poc més de dos anys dalt d'una moto rosa i lila o una mica més endavant una nena entretenint-se amb un camió portacotxes. Nens amb casetes de fusta, bressolant nines, arrossegant un cotxet de nines.

Orgullós dels avenços

El desterrament del masclisme no es queda en les imatges dels més petits. Les fotografies mostren nens de 9 anys pentinant una amiga o jugant amb altres a fer polseres de granadura. O una altra nena maquillant un col·lega. Gossos i gats són passejats per nois i noies, amb síndrome de Down i sense.

Matía sosté que en els últims anys s'ha fet una bona tasca de normalització amb els discapacitats i es declara orgullós dels avenços. No obstant, encara fa falta un “canvi d'enfocament” i la “presència social permanent” d'aquestes persones en tots els àmbits, també en els catàlegs de joguines.

Trepant en mà

Un xaval disfruta amb un cap de cavall de fantasia. És rosa. I a l'hora de fer la compra amb els carrets simulats, posar la rentadora o situar-se darrere dels fogons de plàstic, ho fan els del sexe masculí i femení. O es posen a cosir. I el (suposat) contrast es dona al veure les nenes amb un set de bomberes, un xerrac de bricolatge o la màquina de trepar.

Notícies relacionades

Dos xavals de no més de 8 anys juguen a prendre el te mentre a la pàgina contigua una nena amb Down ausculta la seva amiga amb un maletí mèdic. Unes bessones construeixen un puzle en 3D de la torre Eiffel. Noies amb cotxes, trucks i motos de trial, robots transformables, grues de construcció, lluitant amb espases làser o disparant per caçar ovnis al costat del seu pare.

Que amb els esports fa anys que es va fer el pas està més o menys superat. Es presenta les noies jugant a bàsquet o futbol, però també donant cops de puny a una punching ball