DELINQÜENT COMPULSIU

L'estafador de dones també va enredar a Sevilla a través d'internet

Gómez Manzanares, amb denúncies a Galícia, Aragó, Catalunya, País Basc o Madrid, també en va fer de les seves a Andalusia

A través d'una relació sentimental fingida que va iniciar per internet, i després de només dues trobades personals, es va apropiar 7.000 euros

zentauroepp40943180 francisco gomez171114162734

zentauroepp40943180 francisco gomez171114162734

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Sevilla, tardor del 2010. Quan l'advocat Juan Manuel Carmona va conèixer finalment el seu client, va descobrir que l'aspecte de Francisco Gómez Manzanaresl'estafador de dones, no encaixava amb el de cap de les dues fotografies que apareixien en la causa que ell havia estudiat per defensar-lo. En una lluïa una samarreta de l'escuderia Mercedes -el 2007 Gómez Manzanares es feia passar per pilot provador de Fórmula 1- i en la una altra -una imatge de l'arxiu policial- anava vestit amb xandall. Eren imatges antagòniques. 

L'home al qual l'advocat Carmona va estrènyer la mà en aquella sala judicial era un tipus normal. Ni tenia una presència tan "fantàstica" com prometia la fotografia de la samarreta de Mercedes que utilitzava per impressionar les seves víctimes. Ni resultava tan acusat el deteriorament que havia captat la instantània de l'arxiu policial. "Estava arreglat" i la seva cara era només d'esgotament, perquè havia passat la nit dins d'un furgó policial, travessant tot el país, des de la presó de Nanclares de la Oca (Àlaba) fins a la sala de vistes del Jutjat Penal número 8 de Sevilla. 

"Va ser molt correcte. El primer que va fer va ser agrair-me que hagués intentat que aquell judici s'hagués celebrat per videoconferència. Però el jutjat ho va rebutjar", explica ara l'advocat Carmona. Hi havia "motius" per sol·licitar una declaració a distància, insisteix set anys més tard. Gómez Manzanares tenia la categoria de "pres de confiança" i participava activament en diversos cursos de rehabilitació que es perdria amb aquell desplaçament.

La segona cosa que l'estafador li va dir va ser que no volia lliurar aquella batalla judicial que estava a punt de començar a Sevilla. Gómez Manzanares reconeixia els càrrecs denunciats per la dona sevillana a la qual havia enganyat i desitjava "arribar com més aviat millor a un acord". Com en judicis anteriors celebrats contra ell a Galícia o al País Basc, sempre per estafes que havia comès parapetat dins d'una vida de ficció inventada per seduir, també aquesta causa a Andalusia es va tancar amb un pacte. El més curiós d'aquest mentider compulsiu, que ha arribat a fingir ser pilot d'avionsrescatador de Salvament Marítim o tècnic del FC Barcelona per estafar 25 persones a les quals va deixar en la ruïna emocional i econòmicaruïna emocional i econòmica, és que quan s'asseu al banc dels acusats, un lloc en què la llei espanyola li consent mentir per protegir-se, Gómez Manzanares sempre diu la veritat.

L'estafa sevillana

El 2007, Gómez Manzanares acabava d'escapar-se d'Eibar, després d'estafar sis persones, incloses la seva nòvia, el seu sogre i la seva millor amiga. En aquest racó del País Basc, ja hi havia arribat com a pròfug de la justícia. I, després de quatre anys enredant aquests veïns va córrer la veu sobre què feia en realitat, i va haver de tornar a fugir de nou, aquesta vegada a Saragossa. A la capital aragonesa va seguir estafant amb ofertes immobiliàries inexistents 5 persones més, fins que va ser arrestat el 2008 i va ingressar a la presó d'Àlaba. Quan ja era un reu a la presó de Nanclares de la Oca, la Policia Nacional a Andalusia va descobrir que Gómez Manzanares era el mateix home que havia estafat una dona de Sevilla el 2007. Per això a la tardor va ser traslladat des d'aquesta presó del nord d'Espanya fins a l'altra punta del país per assistir a un judici.

La dona, segons una sentència en poder d'EL PERIÓDICO, va conèixer Gómez Manzanares per internet. Possiblement va ser a través d'una web de contactes com 'Badoo'. El 2007 Facebook acabava d'aterrar a Espanya i encara no era la xarxa social que és actualment. L'estafador la va seduir i li va fer creure que mantenien una relació sentimental a distància. Li va explicar que treballava de pilot provador de Fórmula 1 i que residia a Barcelona. Tot era fals, fins i tot que visqués en aquesta ciutat. En aquella època, Gómez Manzanares vivia -i estafava- des de Saragossa. 

Estafa per internet

Es van fer 'nòvios' per internet. Una relació a distància que va estalviar la quantitat de molèsties que es pren habitualment Gómez Manzanares per enganyar quan està present. Com a la resta de les seves víctimes, a ella també li va dir que es deia David, i que era un home adinerat. Es van veure per primera vegada a Madrid. Gómez Manzanares li va proposar un negoci immobiliari a la seva víctima. Li va dir que per un pagament de 7.000 euros podria aconseguir-li un pis de protecció oficial a Sevilla. Durant la segona -i última vegada- que es van veure, de nou a la capital espanyola, la dona li va entregar els diners en efectiu i li va deixar una còpia del seu DNI. No va tornar a veure'l.

Amb el pas dels dies, la dona sevillana va descobrir l'engany. No tenia cap nòvio. Havia caigut en la teranyina d'un estafador professional insaciable. 

Notícies relacionades

L'advocat Carmona va rebre l'encàrrec de defensar en el torn d'ofici Gómez Manzanares per aquest cas. Aquest judici es va celebrar la tardor del 2010. El lletrat recorda que només va estar amb ell durant els minuts previs i els que va durar la vista per dictar una sentència de conformitat que el va condemnar a 8 mesos de presó i a tornar els 7.000 euros sostrets (no consta que els tornés). "No va voler defensar-se, i podia fer-ho perquè en realitat la víctima no va aportar cap prova que li hagués donat els 7.000 euros. A més, ja era a la presó, no tenia res a perdre", subratlla el lletrat. 

Després de reconèixer els fets, l'estafador de dones va pujar al furgó policial i va tornar a una presó de la qual sortiria temporalment el 2015, disposat a fer el que millor sap fer: mentir. Excepte quan s'asseu al banc dels acusats.