TRIBUNALS

Pozoblanco: l'altre judici de 'La manada'

Amics dels joves sevillans declaren sobre el vídeo en què els acusats grapegen una noia mig inconscient

La causa s'havia suspès per la celebració del judici als acusats de la violació a Sant Fermí

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Les gresques de La manada solien acabar de la mateixa manera, amb els joves sevillans gravant en vídeo com s’alternaven per suposadament abusar sexualment d’una dona. Així es desprèn del vídeo que es va descobrir al mòbil d’un dels acusats, A.M.G.E., gravat dos mesos abans dels fets dels Sanfermines a Pozoblanco (Còrdova), on estava destinat com a guàrdia civil. La investigació sobre aquesta suposada agressió ja està a punt d’acabar, segons ha avançat l’advocat de la víctima, després que la jutge hagi pres declaració tant a La manada com als amics amb els quals va compartir les seves aventures a través d’un grup de missatgeria.

Tres d’aquests amics van declarar ahir per videoconferència des de Sevilla en qualitat de testimonis en la causa, en què s’acusa La manada de quatre delictes d’abús sexual, així com un més de lesions en el cas del guàrdia civil. «Ha sigut molt interessant», es va limitar a dir l’advocat defensor davant els mitjans. Els joves, la declaració dels quals va ser ajornada a causa del judici de Pamplona, van ser interrogats no només per les imatges gravades i difoses gairebé immediatament en dos grups de missatgeria, sinó també pels comentaris que es van succeir. Unes declaracions en què no només es vantaven del seu comportament, sinó que a més a més se suggeria l’ús de burundanga, una droga que anul·la la capacitat de reacció i la memòria de qui en pren, com a via per deixar la jove en estat de semiinconsciència.

Els joves identificaven com «la bella dorment» la noia, de 21 anys, en el grup de Whatsapp que compartien. I és que l’informe policial sobre el contingut de les imatges deixa ben pocs dubtes. «Una dona en aparent estat d’inconsciència, la qual és objecte de reiterats tocaments a la seva zona mamària i petons a la boca sense que reaccioni a les activitats d’índole sexual dels investigats». El militar A.J.C., assegut al seient del darrere amb la noia, és qui la besa a la boca; el perruquer J.E.D. li toca el pit mentre somriu posant per a la càmera, sostinguda per J.A.P., mentre que el guàrdia civil, A.M.G.E, que condueix, no dubta tampoc a posar una mà cap enrere per grapejar la jove. Una jugada que van comentar en el grup lamentant haver perdut l’oportunitat d’«haver fet una cosa històrica».

El vídeo va ser gravat l’1 de maig al matí, només dos mesos abans de la detenció dels quatre joves amb un cinquè amic, A.B., a Pamplona. No obstant, les imatges no van ser descobertes fins molt temps després, quan la Policia Foral va registrar els telèfons mòbils dels nois quan ja estaven acusats de la violació múltiple als Sanfermines. Aquesta és precisament la via a la qual s’aferra la defensa de La manada, al·legant que s’han vulnerat els seus drets fonamentals perquè el vídeo es va obtenir sense el seu consentiment. «Quan es va cedir el mòbil en l’assumpte de Pamplona no es va donar carta blanca per a una causa general i una anàlisi de qualsevol tipus», va assenyalar llavors l’advocat.

Salt temporal

L’agressió que pot portar a un nou judici quatre dels membres de La manada es va produir en l’època en què el guàrdia civil estava destinat com a agent a la localitat cordovesa, a on havia invitat els seus amics a passar uns dies coincidint amb les festes de la pròxima localitat de Torrecampo. Aquella nit de l’1 de maig, ja de matinada, van conèixer la noia, que va començar un flirteig amb un d’ells, el qual es va oferir a portar-la amb el seu cotxe de tornada a Pozoblanco. Ella hi va accedir i ara només recorda que va pujar al seient del copilot.

Notícies relacionades

Des d’aquell moment, reconeix un salt temporal fins que va aparèixer asseguda al seient del darrere del cotxe despullada. Al seu costat hi havia el mateix jove amb qui havia tontejat, que li va demanar una fel·lació, però al negar-s’hi la va expulsar del vehicle de forma violenta i insultant-la.

La noia va haver de trucar a uns coneguts perquè la recollissin, i va reconèixer que no es va atrevir a denunciar-ho perquè no recordava part del que havia passat, malgrat tenir el vestit trencat i blaus al cos, i perquè els seus amics no li van donar credibilitat en un primer moment. Segons la versió que van donar els integrants de La manada, el que va passar aquella nit no té res a veure amb el que va denunciar la noia.