El TSJC avala que treballar amb amiant pot provocar càncer d'esòfag

Una sentència reconeix el material com a causa de la mort d'un treballador

Els afectats també han reclamat que s'hi inclogui l'ansietat i la depressió

vvargas16634936 04 08 2011 cerdanyola inicio de las obras de retirada de ami170623213923

vvargas16634936 04 08 2011 cerdanyola inicio de las obras de retirada de ami170623213923 / NURIA PUENTES

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat una sentència que reconeix que el càncer d'esòfag que va provocar la mort d'un treballador de la fàbrica La Rocalla de Castelldefels (Baix Llobregat) va ser causat per la seva exposició continuada a l'amiant.

En la seva sentència, la Sala Social del TSJC desestima el recurs que l'Institut Nacional de la Seguretat Social i la mateixa empresa Uralita van presentar contra la resolució d'un Jutjat Social que va concedir una pensió de viudetat derivada de malaltia professional a la dona del treballador mort, representada pel bufet Col·lectiu Ronda davant els tribunals.

El TSJC reconeix com a causa del càncer que patia el treballador mort la seva exposició continuada a l'amiant, pels 20 anys que va treballar a la fàbrica de fibrociment La Rocalla de Castelldefels.

Notícies relacionades

Tot i que el càncer d'esòfag no està inclòs a la llista de malalties causades per l'amiant de la Recomanació de la Comissió de les Comunitats Europees del 2003, la sala considera que està "clar" que la malaltia del treballador, localitzada a les vies aèries superiors, "es va originar per la repetida exposició i inhalació" d'aquest material tòxic.

Paral·lelament, el Col·lectiu Ronda i l'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant a Catalunya (AVAAC) han presentat una demanda perquè es reconeguin com a malaltia professional els trastorns d'ansietat i depressió que pateixen les persones que han estat exposades al material usat per fabricar fibrociment.