un judici polèmic

Les quatre claus del judici contra 'La manada'

La vista celebrada a l'Audiència de Navarra ha estat envoltada de polèmica a causa d'algunes estratègies de la defensa

zentauroepp41100658 manada171127195235

zentauroepp41100658 manada171127195235 / Villar Lopez

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El judici contra els cinc membres de l’autodenominada La manada ha estat envoltat de polèmica des del primer dia. A continuació s’exposen alguns dels elements que expliquen el gran interès mediàtic que ha suscitat.

LES RESTRICCIONS Gairebé tot el judici amb la porta tancada

Les dues últimes sessions són a porta oberta. El públic i els mitjans de comunicació poden des d’ahir escoltar en directe els informes de la fiscalia, l’acusació particular i la defensa. Això sí, continuen les restriccions. A la sala de vistes no s’hi pot accedir amb telèfons mòbils per evitar gravacions o fotografies. Els bolígrafs, si són corrents i transparents, millor. El tribunal ha prohibit difondre la imatge dels acusats per protegir la seva intimitat, cosa que equipara aquesta situació amb la de la víctima. La Policia Foral ha passat un detector de metalls als periodistes i tan sols s’ha pogut abandonar la sala en els recessos. La polèmica ha envoltat des del primer moment aquest judici, iniciat fa dues setmanes. Primer, per la seva celebració a porta tancada i la prohibició de difondre la identitat i les fotografies no tan sols de la denunciant, com és habitual, sinó també dels processats. Aquest acord no ha impedit que les cares dels cinc sevillans inundessin les xarxes socials.

ELS VÍDEOS Una gravació de 96 segons

La jove madrilenya que va presentar la denúncia sempre ha assegurat que la van obligar a entrar en un edifici i que allà la van violar quatre persones, que al final van ser cinc. Els acusats, no obstant, han declarat que la relació sexual va ser consentida, tot i que van admetre que només ho van intuir pels suposats «gemecs» i pels moviments de la noia. Malgrat aquesta versió, la Policia Foral que va analitzar els vídeos (en total 96 segons) gravats pels mateixos processats van al·legar que no eren gemecs, sinó crits de dolor. La denunciant no només va haver de fer fel·lacions a alguns acusats, sinó que aquests també la van penetrar diverses vegades. Els mateixos agents van dir que la noia va mantenir una actitud «passiva i neutral».

L’INFORME DEL DETECTIU Una intrusió en la vida de la víctima

Notícies relacionades

Una altra polèmica que ha envoltat el judici és l’admissió per part del tribunal d’un informe elaborat per uns detectius i presentat per una defensa sobre l’activitat de la noia a internet després de denunciar la violació. Segons  sembla van accedir a pàgines restringides. El mateix lletrat que el va entregar el va retirar divendres passat. En el procés, per tant, només queda la foto presentada per l’advocat de tres acusats i que va ser copiada del compte d’Instagram de la noia i en què es veu una samarreta amb la frase: «Hagas lo que hagas, quítate las bragas». A la imatge no hi surt la noia. La defensa pretén demostrar que una víctima de violació no penjaria mai una foto d’aquesta mena. La fiscal es va referir ahir en el seu informe també a un dossier d’altres detectius que van seguir la presumpta víctima i la van fotografiar en llocs privats, com una piscina, i que, al final, també es va retirar.

EL ROBATORI DEL MÒBIL Sense telèfon per deixar-la indefensa

El robatori del telèfon mòbil de la noia, reconegut per un dels acusats, és un altre dels elements que poden conduir a una condemna per agressió sexual. Malgrat que el processat va confessar que li va prendre l’aparell a la noia per «avarícia» i que va ser un «error», les acusacions es pregunten: «Si com diuen ells va ser sexe consentit, ¿és normal que li robin el mòbil a la noia? ¿Quin sentit té? ¿Se’l van emportar per deixar-la incomunicada i que no pogués demanar ajuda o denunciar-los?» La fiscal va ser clara: «La volien deixar en una situació d’indefensió».