Clima

La calor i la sequera disparen el preu dels aliments

La calor i la sequera disparen el preu dels aliments

EDUARDO MANZANA - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Segons demostra un estudi del Barcelona Supercomputing Center, en els últims anys el preu de productes essencials com el cacau, el cafè, l’oli d’oliva i les patates ha escalat a nivells històrics a causa, entre d’altres, de fenòmens amplificats pel canvi climàtic, com per exemple la calor extrema, les sequeres i les inundacions. "Fins que no aconseguim emissions netes zero, el clima extrem només anirà a pitjor, i ja està danyant cultius i encarint el menjar arreu del món", afirma Maximilian Kotz, investigador del BSC-CNS i autor principal de l’estudi.

Notícies relacionades

La investigació, publicada aquesta setmana en la revista científica Environmental Research Letters, documenta 16 esdeveniments climàtics extrems ocorreguts en els últims dos anys en una vintena de països i que, segons han pogut constatar, van provocar pujades abruptes en el preu d’aliments essencials com la fruita, la verdura, l’arròs, les patates, el cacau i el cafè. En molts casos, a més, s’ha constatat que els extrems de calor, sequera o pluja haurien sigut pràcticament impossibles, o almenys no tan devastadors, sense l’efecte de l’escalfament global al planeta. Per això els experts parlen d’aquests casos com a exemples molt il·lustratius de l’anomenada "inflació climàtica".

El cas més dramàtic és el del cacau. L’abril del 2024, el seu preu es va disparar un 280% després d’una onada de calor sense precedents a la Costa d’Ivori i Ghana, responsables del 60% de la producció mundial d’aquest aliment. Segons indiquen les anàlisis, aquesta onada va ser fins a quatre graus més càlida del que és normal per culpa del canvi climàtic.