menors anònims

Alerta per una nova xarxa social que propicia el ciberassetjament escolar

Professors i experts veuen amb preocupació la popularització de l'aplicació 'This crush'

L'eina, que permet actuar de forma anònima, compta amb milers d'usuaris menors d'edat

24823505 59

24823505 59

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La nova xarxa social de moda entre els adolescents, 'This crush', ha posat en alerta professors i experts per la seva opacitat i perquè es pot convertir, si no es controla bé la situació, en una perillosa arma de ciberassetjament als instituts. El principal atractiu de l'aplicació, que en l'últim any ha aconseguit milers d'usuaris, és la possibilitat d'interactuar i enviar missatges o comentaris de forma anònima. Encara que no hi ha dades concretes sobre quants catalans la utilitzen, Ferran Lalueza, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), xifra en centenars de milers les descàrregues que s'han fet aquí. I malgrat que les normes d'ús la limiten a la majoria d'edat, falsejar aquesta informació és fàcil i es calcula que molts perfils corresponen a menors d'edat, sobretot entre 13 i 16 anys.

Lalueza, professor dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC i expert en xarxes socials, ha comprovat com l'aplicació és cada vegada més popular i que les limitacions imposades per l'empresa que la comercialitza no en garanteixen un bon ús. El docent ha explicat en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que, malgrat l'obligatorietat de ser major d'edat per obrir-se un perfil, és fàcil mentir i la companyia, amb seu social a Israel, es remet a les lleis d'aquest país i deixa tota la responsabilitat a l'usuari, i en cas que sigui menor al seu tutor.

Una altra vegada, l'anonimat

El perill de 'This crush' radica en el seu principal atractiu, l'anonimat. Com ja va passar fa uns anys amb altres xarxes socials com 'Gossip', els usuaris poden interactuar amb altres usuaris, ja sigui a través de missatges o comentaris, de forma anònima. La "coartada" inicial, en aquest cas, és, segons afirma l'empresa creadora, poder enviar "piropos" i alabances, i poder facilitar la declaració d'amor entre els usuaris, però, tal com explica Lalueza, aquesta primera impressió deriva cap a insults, atacs verbals o comentaris de mal gust que, en alguns casos, ja han derivat en denúncies davant la Policia.

El problema és, explica Lalueza, que, tot i ser una xarxa per a majors d'edat, els usuaris se situen entre els 12 i els 20 anys, i la majoria, entre els 13 i els 16 o 17, ja que l'atractiu de l'anonimat "afortunadament" va remetent amb l'edat i, encara que també n'hi ha, les actuacions de les persones grans en aquesta línia són més residuals.

Aquest anonimat és de fet l'únic valor afegit de 'This crush', que a nivell de contingut s'aprofita d'altres plataformes com Instagram o Facebook, i que a nivell d'interfície té fins i tot una aparença 'vintage'. 

Desconegut pels pares

Un dels esculls amb què es poden trobar les famílies a l'hora d'evitar que aquesta eina es converteixi en arma d'assetjament és el desconeixement de la seva existència. Lalueza recorda que altres xarxes com Facebook, Twitter o Instagram són més populars entre el públic adult, i els fills poden coincidir amb els pares, que coneixen el seu funcionament per poder detectar un ús inadequat.

Notícies relacionades

Precisament en aquest aspecte, coincideix l'investigador de l'associació No a l'Assetjament Escolar (Nace), Josep Soler, ja que reconeix que els resulta molt difícil a la majoria dels pares estar al dia de totes les novetats a les xarxes socials o aplicacions, i per tant creu que formar-se i actualitzar-se és de les poques eines que tenen les famílies.

Soler adverteix que aquest tipus de xarxes socials, que faciliten l'anonimat, donen als assetjadors una falsa sensació de cobertura que els permet actuar amb impunitat perquè la situació ho facilita. El ciberassetjament, recorda aquest expert, afecta un 20% dels escolars i cada vegada és més freqüent, sobretot en edats més baixes, ja que els nens comencen a utilitzar dispositius mòbils, ordinadors o videojocs cada vegada més aviat.