EL CRIM DEL PANTÀ

La dona de Susqueda va rebre un tret al cap

L'home presenta ferides que poden ser de ganivet o de bala, o de totes dues coses

Encara no s'ha certificat la identitat de les víctimes però tots els indicis coincideixen que són el Marc i la Paula

zentauroepp40291254 la comitiva judicial al pant  de susqueda aquest 26 de setem170926144739

zentauroepp40291254 la comitiva judicial al pant de susqueda aquest 26 de setem170926144739 / Marina Lopez

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els dos cadàvers que dimarts passat van aparèixer al pantà de Susqueda presenten diversos signes de violència. Els Mossos d’Esquadra no tenen cap dubte que van ser assassinats i més tard llançats a l’aigua per ocultar el crim. Ni que els cossos siguin els dels dos joves del Maresme desapareguts el 24 d’agost passat.

La dona presenta una forta contusió al cap, on també hi ha un orifici causat per una arma de foc, segons fonts consultades per aquest diari. La troballa implica que l’autor de la seva mort va fer servir una pistola –o una escopeta– per matar-la o rematar-la. El cadàver de l’home té diversos orificis. Es tracta de ferides violentes que podrien haver sigut causades tant per bales com per ganivetades. Els investigadors desconeixen encara si va ser tirotejat o apunyalat, o totes dues coses.

La unitat aquàtica dels Mossos d’Esquadra va trobar els cadàvers dimarts passat poc abans del migdia. El primer cos que van localitzar va ser el de l’home, amb tota probabilitat el Marc, de 23 anys. Estava completament nu i flotava no gaire lluny d’una riba de l’embassament. Tenia una motxilla enredada entre els braços. Les cintes d’aquesta bossa van induir a pensar –inicialment– que tenia les mans lligades, però al treure-l’hi els investigadors van comprovar que no era així. L’assassí li va col·locar la motxilla a l’esquena, però, passats 32 dies sota l’aigua, la bossa se li va desplaçar fins al pit.

Una pedra

Els Mossos van trobar dins la motxilla una pedra de grans dimensions, que va ser col·locada a l’interior per enfonsar el cos i impedir que el trobessin. A dins la bossa també hi havia objectes personals del Marc. I tota la roba que portava posada el dia que va ser assassinat. Després de matar-lo, el van despullar i van ficar totes les seves peces dins la motxilla, juntament amb la pedra.

Al principi, un cos humà inert s’enfonsa si s’abandona a l’aigua. Però el procés de saponificació –la descomposició que es produeix sota l’aigua, un entorn amb poc oxigen– provoca que l’organisme fabriqui gas. Això comporta que a poc a poc s’infli i guanyi volum, fins que genera una empenta que el torna a la superfície un cop transcorreguts uns dies. Com ha passat en aquest cas.

A la riba

El cos de la Paula era en una riba, fora de l’aigua. Els Mossos creuen que el seu cadàver va sortir a la superfície fa pocs dies com a conseqüència del descens del nivell del pantà. També la van trobar despullada. Sospiten que també a ella li van lligar alguna bossa o motxilla amb un gran pes. Però, si va ser així, de moment no ha aparegut.

Les tasques d’identificació dels cadàvers segueixen la seva marxa. Possiblement els agents dels Mossos provaran de certificar que les víctimes són els joves desapareguts a Susqueda el 24 d’agost passat, el Marc (23 anys, Arenys de Munt) i la Paula (21 anys, Cabrils), a través de la dactiloscòpia. Si fallés aquest procés, a causa del desgast que presenten les empremtes dactilars de les seves mans, seria necessari recórrer a les proves d’ADN. Tots els indicis, no obstant, inclòs el seu aspecte extern, coincideixen amb el dels dos joves. Pràcticament no hi ha esperança que apunti en un altre sentit. 

Els investigadors de la Unitat de Persones Desaparegudes de la policia catalana van interrogar fa diversos dies un testimoni que es trobava a la zona del pantà de Susqueda on es va cometre el crim. Va relatar als Mossos que aquell dia va sentir de lluny una baralla. En concret va parlar de trets i crits.

Segons va explicar aquest testimoni, el que va sentir va ser una seqüència composta per una ràfega de tres o quatre trets, després un crit de desesperació i, després d’aquest, un últim tret. Seguidament, silenci. La seqüència podria quadrar amb l’assassinat dels dos joves. Ha pres importància aquest relat després que durant l’autòpsia s’hagi trobat almenys una ferida causada per una arma de foc, si bé en podrien ser més.

De moment és només una pista de la qual han d’estirar els investigadors. Perquè, al tractar-se d’un crim tan cruel com, en principi, fruit de l’atzar, resulta tremendament complicat d’investigar. Encara que els Mossos feia temps que sabien que s’enfrontaven a un doble homicidi, fins ara oficialment estaven només desapareguts. Però després de la troballa dels cossos, per als Mossos la necessitat de capturar l’assassí (o assassins) de la parella s’ha multiplicat.

Notícies relacionades

Ni el Marc ni la Paula, segons sembla, van ser víctimes d’un homicidi motivat per un robatori. El cotxe amb què es van endinsar fins a una zona despoblada del pantà de Susqueda, un Opel Zafira, va aparèixer enfonsat, a set metres de profunditat. Els seus objectes personals, documentació i roba també es van quedar allà. Passen els dies, però no apareix cap mòbil clar. 

Les persones que freqüenten la zona parlen d’ensurts puntuals que han tingut al coincidir casualment amb pescadors furtius de l’Europa de l’Est, que fan servir xarxes per capturar peixos. Són episodis en què alguns asseguren haver patit amenaces. Però res més. També hi ha rumors de cases ocupades a la muntanya per persones marginals.