La renda de ciutadania veu la llum després de 4 anys de negociacions

Uns 28.000 beneficiaris reben l'ajuda automàticament a partir d'avui

L'import per beneficiari oscil·larà entre els 564 i els 1.062 euros, segons els membres de la unitat familiar

zentauroepp36677931 renta garantizada170912212342

zentauroepp36677931 renta garantizada170912212342 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
T. Pérez / A. Sala / Barcelona

La renda garantida de ciutadania (RGC) és una realitat a Catalunya a partir d'aquest divendres. Un total de 28.000 persones, beneficiàries de la renda mínima d'inserció (RMI) que ara desapareix, seran els primers a estrenar-la. Passen automàticament a percebre-la. La resta de col·lectius en risc d'exclusió hauran de tramitar-la a través del telèfon 900 400 012 o a la web: www.rendagarantida.gencat.cat on li facilitaran la cita prèvia per gestionar-la.

Aquest any l'import per beneficiari oscil·larà entre els 564 i els 1.062 euros, segons els membres de la unitat familiar i el 2020, data en què la quantitat actual arribarà al 100% de la renda de suficiència de Catalunya (IRSC), el subsidi oscil·larà entre els 664 i els 1.208 euros mensuals.

Els recursos per finançar aquesta prestació, que inicialment l'Executiu català Govern no havia previst, estan inclosos als Pressupostos del 2017 en la dotació per a l'actual renda mínima d'inserció, però incrementats en 45 milions, fins als 288 milions, que inclouen també polítiques de reinserció laboral. Integren un fons de cohesió social i de garantia de rendes reconegut a través d'una disposició addicional als Pressupostos de la Generalitat d'aquest any.

La pressió al Govern de tots els grups del Parlament, d'associacions ciutadanes i la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) recolzada amb 120.000 firmes han fet possible que el subsidi vegi la llum al ser aprovat per unanimitat el juliol passat pel Parlament de Catalunya. Les negociacions han durat quatre anys. Aquesta ajuda ja és una realitat al País Basc, Navarra i Balears, entre altres comunitats autònomes. La Conselleria de Treball, Afers Socials i Familíes, dirigida per Dolors Bassa, preveu que a Catalunya percebin l'ajuda uns 68.000 llars l'any 2020.

Notícies relacionades

Els recursos addicionals amb què es financarà aquesta prestació sorgeixen de la dècima addicional, del 0,5% del producte interior brut (PIB) autoritzat per a les autonomies al 0,6% el 2017. Aquesta quantitat suposa 200 milions d'euros de més. Del total, 45 milions són per a aquesta prestació i els 140 milions restants, per ampliar plantilles de mestres. Van ser dos requisits que la CUP va imposar per recolzar uns comptes per a aquest any que, d'una altra forma, no haguessin tirat endavant.  

Festa popular

Diosdado Toledano, portaveu de la comissió negociadora d'aquesta renda, ha explicat els comptes. Dels 175 milions d'euros anuals que es destinaven a la renda mínima d'inserció es passarà, segons dades de la Generalitat, a més de 500 milions d'euros anuals. "La renda garantida no depèn de la disponibilitat pressupostària, hauran d'aportar els recursos i treure'ls d'on faci falta", assenyala Toledano. Aquest negociador compta els grans esculls en les reunions i cita, en primer lloc, la dificultat per pactar les quanties amb l'Administració. Tampoc va ser fàcil aconseguir que permetessin que el subsidi arribés als col·lectius amb rendes de treball a temps parcial i també aconseguir que el silenci administratiu sigui positiu, és a dir si la Generalitat no respon, l'ajuda està aprovada. La negociació ha sigut tan llarga que per celebrar l'èxit, els promotors de la ILP han organitzat aquest divendres una festa popular a Barcelona.