Un extremeny de 112 anys, l'home més longeu del món

"Com jo no hi ha ningú", es congratula Francisco Núñez Olivera, conegut per tothom com Marchena

Entrevista a l’extremeny Francisco Núñez Olivera, l’home més longeu del món. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe / Bienvenida (Badajoz)

"Com jo no hi ha ningú", es congratula l'extremeny Francisco Núñez Olivera, que, als seus 112 anys i després de la mort de l'israelià Yisrael KristalYisrael Kristal, pot presumir de ser l'home de més edat del món gràcies a una vida sana i tranquil·la, aquests dies alterada per l'interès mediàtic i l'allau de felicitacions per haver-se alçat al podi de la longevitat. Conegut com Marchena entre la seva gent i amics, viu amb la seva filla María Antonia, de 81 anys, sempre pendent de la seva salut.

A quatre mesos de complir 113 anys, Núñez Olivera, natural de Bienvenida (Badajoz), ha rebut amb alegria el reconeixement a aquest veí d'una petita localitat d'uns 2.200 habitants. Agricultor de professió, sempre ha residit al seu poble natal, es defineix com una persona senzilla, de vida tranquil·la i costums fixos, entre els quals no faltaven, mentre podia, passejar pels carrers i jugar la partida amb els amics al bar.

Ara, assegut en una cadira de rodes, al menjador d'una casa de gruixudes parets que ajuden a esquivar una mica la sufocant calor d'aquest estiu, a Francisco li agrada rebre visites. La seva filla intenta, no obstant, limitar-les perquè el seu pare no s'alteri ni es cansi.

La seva filla, orgullosa

"És que li queden menys de quatre mesos per complir 113 anys", adverteix afectuosa María Antonia, que se sent orgullosa que el seu pare s'hagi convertit en l'home més longeu del món. La bona planta que tenia de jove li va valer el sobrenom de Marchena després de fer el servei militar a Ceuta vestit amb un impecable vestit jaqueta i un envejable aspecte, sols uns dies després que el conegut cantaor sevillà del mateix nom oferís un concert a Bienvenida el 1926.

Francisco Núñez Olivera, en una imatge dels anys 30 / EL PERIÓDICO D'EXTREMADURA

Notícies relacionades

Núñez Olivera ha sigut un home amb caràcter, però de bon cor i hàbits; per això, ja jubilat, seguia acostant-se a la seva parcel·la al camp per treballar una estona abans d'anar a fer la partida al bar amb els seus amics, diu emocionada la seva filla. "Fins als 107 anys ha estat caminant sol pel carrer. Quan es va cansar de la partida s'anava a les cantonades a parlar amb la gent, perquè li encanta parlar", relata.

I també estar informat, de manera que quan el van operar de cataractes amb 98 anys, Marchena va tornar a llegir el diari diàriament. Aquesta operació i una altra en què li van treure un ronyó, amb 90 anys, han sigut les úniques vegades que ha passat per un hospital. És el servidor de l'Exèrcit espanyol més veterà del país, amb dues batalles a l'esquena: la Guerra del Rif i la guerra civil.