Anar al contingut

SEGONS EL GUINNESS BOOK OF RECORDS

Mor a Israel als 113 anys l'home més vell del món

Yisrael Kristal, supervivent de l'Holocaust, va ser testimoni de dues guerres mundials i va perdre la seva dona i els seus dos fills al camp d'extermini nazi d'Auschwitz

El Periódico / Barcelona

mbenach39655394 haifa israel 27 01 2015 file holocaust survivor yis170812100607

ABIR SULTAN

Yisrael Kristal, considerat oficialment l'home més vell del món i supervivent de l'Holocaust, ha mort aquest divendres a Israel als 113 anys, un mes abans de celebrar un nou aniversari, segons ha informat el diari 'Haaretz'.

L'any passat, l'organització Guinness World Records li va atorgar el certificat per ser l'home més longeu del món, al morir el japonès Yasutaro Koide als 112 anys i 312 dies. "Tothom té el seu propi destí, no hi ha secrets", va dir sobre la seva longevitat quan va rebre el reconeixement.

De família jueva ortodoxa, Kristal va néixer a Polònia el 15 de setembre de 1903 i va ser deportat el 1940 al camp de concentració d'Auschwitz, on va perdre a la seva dona i els seus dos fills. "Es podrien escriure dos llibres sobre un sol dia allà", va declarar en una entrevista al rotatiu, tot i que no li agradava parlar d'aquesta experiència.  

Després de ser rescatat amb 37 quilos, va emigrar a Israel el 1950 i va fixar la seva residència amb la seva segona dona a la localitat septentrional de Haifa, on va obrir un exitós negoci de confiteria.

Crític amb el món actual

L'home considerava que el món actual "era pitjor que en el passat" i criticava "la permissivitat dels joves". "Ara tot és d'alta tecnologia. Les coses venen fàcilment, sense esforç, sense el treball manual del passat", recull el diari al fer-se ressò de les seves paraules.

Yisrael Kristal va néixer a prop de Zarnow (Polònia) el 15 de setembre de 1903, vuit mesos després que Youssef abdul-Ruhman, un refugiat sirià que llangueix als seus 114 anys al camp de Zaatari (Jordània). El seu llibre de família certifica que va néixer l'1 de gener de 1903 a Inkhil, a la governació de Daraa (sud de Síria).

0 Comentaris
cargando