EMPRESONADA DESPRÉS D'UN LITIGI PER LA CUSTÒDIA

María José Carrascosa torna a Espanya després de 8 anys a la presó als EUA

L'advocada valenciana va ser condemnada per desacatament i segrest per emportar-se la seva filla després de separar-se del pare

"Només vull anar a casa a dormir i abraçar primer la meva filla", ha declarat, emocionada, a l'arribar a València

L’advocada valenciana María José Carrascosa, amb el seu pare, a l’aeroport de Manises, a València, aquest dimarts. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe / València

María José Carrascosa, l'advocada espanyola que va passar vuit anys a la presó a Nova Jersey (Estats Units) després d'un litigi judicial amb el seu exmarit per la custòdia de la filla de tots dos, ha tornat aquest dimarts al matí a València. Carrascosa, en llibertat provisional des de l'abril del 2015, es va emportar la seva filla d'Espanya després que un tribunal nord-americà donés la custòdia al pare, i, després d'un any fugida, va ser detinguda als EUA i condemnada per desacatament i segrest.

El mateix dia en què Juana Rivas s'ha entregat després d'estar 28 dies amagada amb els seus fills, el jutge ha dictat llibertat provisional, Carrascosa ha tornat a casa, on l'esperava el seu pare. "Gràcies a Espanya per haver estat tots recolzant-me de la forma en què m'heu estat recolzant", ha declarat, molt emocionada, a l'arribar a l'aeroport de Manises. 

La dona es va casar el 1999 a Bunyol amb Peter Innes, només uns mesos després de conèixer-lo a través d'un xat d'internet. Cinc dies després del casament, es van mudar a Nova Jersey i, poc després, va quedar embarassada. El 2005, després de separar-se i firmar un acord que establia que cap de les parts podia treure dels Estats Units la nena, ella es va emportar la nena a Espanya i el seu exmarit la va denunciar per segrest. El jutge Edward Torack, del comtat de Bergen (Nova Jersey), va concedir la custòdia de la menor al pare i va ordenar a la mare que tornés als EUA per entregar-li la seva filla.

El 2006, la dona va tornar als Estats Units, on va ser detinguda i, tres anys després, condemnada a 14 anys de presó en un judici amb jurat popular. Carrascosa, com Rivas, acusava qui havia sigut el seu marit d'haver-la agredit i fins i tot d'haver intentat enverinar-la i assassinar-la.

En una breu atenció als mitjans de comunicació que l'esperaven a Manises, Carrascosa ha declarat que volia "anar a casa a dormir i abraçar primer la meva filla". "Estic morta. Ja tinc ganes d'arribar a casa. Gràcies, una abraçada", han sigut les seves úniques paraules, acompanyada del seu pare, José, i el seu representant.

Notícies relacionades

El pare, per la seva banda, ha assegurat que estava "feliç" perquè "s'ha acabat el calvari" que estaven patint des de feia "tant de temps". "Onze anys", ha dit, un temps "llarguíssim" que s'ha de passar per saber el que és, ha descrit. La mare de l'advocada, Maruja, l'esperava a casa. 

"L'última vegada que vaig venir a l'aeroport vaig venir a portar la meva filla, que se n'anava per a 21 dies a un tema als EUA i s'han convertit en onze anys els que hem trigat a retrobar-nos", ha resumit el pare. "Ja s'ha acabat; ja està -ha dit-. Ara, a començar la nova vida i endavant". Sobre els seus plans per als pròxims dies, una cosa que María José trobava a faltar: "Com ha dit la meva filla, menjar paella, de moment, el primer".