Els vigilants d'Eulen es llancen a la vaga total al Prat

Foment demana a l'Advocacia de l'Estat que ja miti el laude arbitral obligatori

El Govern fixa uns serveis mínims del 90% i reforçarà la Guàrdia Civil

zentauroepp39677414 gra223  el prat de llobregat  barcelona   13 08 2017   el as170813202146

zentauroepp39677414 gra223 el prat de llobregat barcelona 13 08 2017 el as170813202146 / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Hi haurà vaga total a l’aeroport del Prat. Els treballadors de la concessionària Eulen, encarregada dels controls de seguretat a les instal·lacions barcelonines, van decidir ahir en assemblea mantenir la convocatòria de vaga indefinidat de 24 hores a partir d’avui, dilluns, després d’una setmana de vaga parcial (i diversos dies més de vaga de zel encoberta). Per evitar que els efectes d’aquesta nova vaga facin encara més llargues les esperes dels usuaris, el Govern va donar instruccions ahir a la nit per reforçar la presència de la Guàrdia Civil –com ha estat fent els tres últims dies– a l’aeroport. L’Advocacia de l’Estat començarà a tramitar avui mateix el laude arbitral obligatori.

Un total de 187 treballadors d’Eulen, sobre els pràcticament 400 que integren la plantilla, van participar en la votació de la proposta de mediació que havia fet la Generalitat i que preveia una pujada salarial de 200 euros mensuals en 12 pagues. La mesura va ser rebutjada amb 150 vots en contra, 36 a favor i un vot nul, durant una llarga assemblea de set hores.

El resultat amb prou feines va sorprendre els responsables del comitè d’empreses, que ja en una primera votació, celebrada dijous passat, van veure com els treballadors rebutjaven la proposta plantejada per la Conselleria de Treball. En aquella ocasió va vèncer la proposta d’augment de la retribució en 250 euros mensuals per 15 pagues, mentre que l’oferta de la Generalitat només va obtenir dos vots.

Davant del nou escenari, la consellera Dolors Bassa va anunciar ahir que la Generalitat es retira de la mediació, no sense abans retreure a Aena que arribés «12 dies tard» a les negociacions, la qual cosa va fer que «s’enquistés més el problema».

SERVEIS MÍNIMS / La Delegació del Govern a Catalunya ha decretat uns serveis mínims del 90% per a la vaga, de cara a «garantir el funcionament dels serveis essencials». Mentre que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va criticar ahir a la nit la «postura molt immobilista» del comitè de vaga i el rebuig a una proposta «raonable». És per aquest motiu, va dir, que ja ha iniciat els tràmits per al laude arbitral.

El titular de Foment va recordar  que la proposta que sortirà d’aquest laude serà vinculant per a totes les parts i va subratllar que el Govern no està disposat a deixar que «la decisió d’uns quants, 150 persones, afecti milions d’espanyols i turistes que utilitzen aquests dies l’aeroport del Prat».

De la Serna va reiterar que, davant de l’«evident» problema de seguretat i d’ordre públic que es pot registrar a l’aeroport del Prat amb la vaga indefinida que comença avui, s’ha posat en marxa el dispositiu per reforçar els controls de l’aeroport amb efectius de la Guàrdia Civil. El desplegament, de fet, ja havia sigut ordenat la setmana passada pel Govern, després de diverses setmanes de cues i aglomeracions de viatgers davant els taulells i els controls de seguretat.

PROBLEMES DE CONVIVÈNCIA / Segons l’assessor del comitè de vaga Juan Carlos Giménez, la «convivència» entre els treballadors d’Eulen i els agents de la Guàrdia Civil al Prat és «molt dolenta». A la sobrecàrrega de feina que suporten especialment les treballadores d’Eulen als controls, va assegurar Giménez, se suma ara la «pressió constant de la Guàrdia Civil», fins al punt que ahir algunes d’aquestes treballadores van acabar «plorant».

Notícies relacionades

El també advocat del comitè de vaga Leopoldo García Quinteiro va acusar el Govern d’atribuir-se una funció d’«arbitratge» que no li correspon i va denunciar l’«arrogància» del ministre De la Serna, «absolutament incompatible amb principis bàsics del dret democràtic» a l’«amenaçar» amb el laude arbitral. Segons la seva opinió, «no es donen les condicions» per a un arbitratge obligatori «mentre no es trenquin els serveis mínims», fixats en el 90%, que ha qualificat d’«abusiu».

«La imposició de l’arbitratge obligatori és una anomalia i un atemptat directe al dret fonamental a la vaga», va denunciar García Quinteiro, que va advertir que pretendre «substituir» els treballadors en vaga per la Guàrdia Civil «seria absolutament il·legal».