Sant Sebastià, dividida davant el turisme

En les principals localitats turístiques basques agafa força el debat sobre els límits del creixement turístic

La massificació de determinades zones, la pèrdua d'identitat i la falta de pisos de lloguer, són les principals queixes

 

 

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El debat sobre «la massificació» turística s’ha instal·lat a Euskadi. Els fortíssims increments en el nombre de visitants registrats en  els dos últims anys han provocat que molts ciutadans mostrin la seva por al fet que barris sencers es converteixin en «parcs temàtics» en poder de franquícies. Entre les principals queixes, la pèrdua d’identitat de les localitats turístiques i les dificultats dels residents en aquests municipis per aparcar o trobar un pis de lloguer a preus raonables.

La localitat basca on amb més virulència s’ha desfermat aquesta polèmica és, amb diferència, Sant Sebastià. Un dels problemes de més difícil solució en una ciutat amb tot just 200.000 habitants és que les seves zones més turístiques ocupen una superfície molt petita, i per tant la sensació de «saturació» a l’estiu s’ageganta per a alguns habitants de la ciutat.

Notícies relacionades

Més mala solució té la falta de pisos de lloguer per a ús residencial. Si es vol llogar, perquè l’auge del lloguer turístic en els últims mesos fa que sigui freqüent que els propietaris de la casa avisin que només està disponible 9 mesos a l’any, ja que reserven la resta per als estiuejants. Un pis normal al centre de la ciutat s’ha llogat aquest estiu a 1.400 euros la setmana. Es creu que hi ha al voltant de 1.500 pisos il·legals, que tributen per ús residencial però que es lloguen a turistes.

En ple debat, l’esquerra abertzale s’ha desmarcat de les pintades de «Tourist go home» (Turistes, aneu a casa) i «Tourism kills city» (El turisme mata la ciutat) que apareixen diàriament. El seu màxim líder, Arnaldo Otegi, va haver de comparèixer per explicar que no estan «contra el turisme», sinó contra un model empresarial «salvatge». I apuntar que no considera «adequat» que es produeixin  incidents en la manifestació de la pròxima setmana organitzada per les joventuts de Sortu.