L'esquerra abertzale també protesta contra el turisme

Les joventuts de Sortu han convocat una marxa contra la "precarietat" i la "explotació" que comporta l'actual model turístic

En diferents localitats basques, com Sant Sebastià, han aparegut pintades amb lemes com 'Turists, go home'

zentauroepp30664577 gra183  san sebasti n  10 08 2015   centenares de j venes pa170803171627

zentauroepp30664577 gra183 san sebasti n 10 08 2015 centenares de j venes pa170803171627 / Juan Herrero

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

A Euskadi també s'estan produint protestes contra l'actual model de turisme. Encara que els descontents procedeixen de tots els partits polítics, és l'esquerra 'abertzale' qui ha capitalitzat aquest rebuig a la "massificació" i les seves conseqüències amb la convocatòria d'una manifestació, que recorrerà Sant Sebastià en plena Semana Grande i que portarà per lema  'El vostre turisme, misèria per a la joventut’.

Amb tot, encara que coincideixi en el temps amb les campanyes d'Arran contra interessos turístics a Catalunya, l'esquerra 'abertzale' fa anys que denuncia “la massificació” que al seu parer es produeixen en diverses localitats basques, sobretot del litoral. Tradicionalment ha mostrat la seva oposició al model de turisme basat a atraure com més visitants millor a Euskadi, perquè consideren que aquesta estratègia comporta precarietat i explotació laboral. L'agost de l'any passat, Amaia Almiral, portaveu d'EH Bildu a Sant Sebastià va denunciar que “la ciutat viu el turisme com un problema i hem de començar a posar-hi límits”.

A més, el turisme a Euskadi està trencant tots els rècords. En el primer semestre de l'any han visitat la comunitat un milió i mig de visitants, cosa que ha permès que el sector doni feina a 100.000 persones. Entre les causes, tots els analistes coincideixen a apuntar el final del terrorisme, els atractius del destí i la percepció que Euskadi és un territori “segur” en comparació amb altres països limítrofs. 

Però mentre les institucions i els sectors professionals relacionats amb el turisme mostren satisfacció, han sorgit grups de ciutadans disconformes. A la capital donostiarra són visibles, en plena Parte Vieja, pintades amb la frase 'Turist, go home', i al carrer és freqüent el debat entre detractors i defensors del turisme. Les posicions estan cada vegada més enfrontades, ja que el 30% de le feines de Sant Sebastià estan relacionades directament o indirectament amb l'activitat turística. Després de Barcelona, és el destí turístic amb la rendibilitat més alta de tot Espanya.

Accions de les joventuts de Sortu

Notícies relacionades

En aquest clima, desenes de militants d'Ernai, les joventuts de Sortu, es van dirigir fa un mes a l'oficina de turisme a Sant Sebastià per enganxar cartells amb lemes com 'El vostre turisme, misèria per a la joventut', 'Turisme = els carrers per als guiris' i 'Turisme = contractes escombraries'.

El repte actual de les institucions basques és 'no morir d'èxit' i aconseguir un model sostenible equilibrat. Mentre s'exploren alternatives com la taxa turística, el diputat foral de Cultura i Turisme de Guipúscoa, Denis Itxaso (PSE), ha alertat del risc de “jugar amb la gallina dels ous d'or” i ha criticat l'esquerra 'abertzale', sense citar-la, “per intentar aprofitar l'auge del turisme per treure algun tipus de profit”.