El turisme gai ocupa Madrid a pocs dies de la gran marxa de l'Orgull

Hotels i apartaments de la ciutat pengen el cartell de "complet", amb la previsió de més de dos milions de visitants durant tota la setmana

jgblanco39051151 runners with fancy clothes and accessories take part in the 170625205612

jgblanco39051151 runners with fancy clothes and accessories take part in the 170625205612 / JAVIER SORIANO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Madrid sencer s’ha bolcat amb el World Pride 2017, les celebracions al voltant del dia internacional de l’orgull LGTBI, on s’espera que assisteixin més de dos milions de persones. Des dels semàfors reivindicatius, instal·lats fa unes setmanes per l’ajuntament, fins a les banderes multicolor inunden els carrers de Chueca, però també d’altres barris cèntrics, com ara Lavapiés. Un colorit que s’ha traslladat fins i tot a pastissos, formatges i altres productes pensats perquè qui vulgui se’n pugui emportar un record.

També hi han posat el seu gra de sorra els museus, com el Prado i el Thyssen, que divendres va presentar la restauració de La mort de Jacinto, de Giovanni Battista Tiepolo, una de les «grans icones de la pintura gai».

L’objectiu és el mateix: que qui es desplaci a Madrid per qualsevol de les activitats i concerts previstos als set escenaris instal·lats durant la setmana del World Pride disfrutin. L’Orgull madrileny ja va ser reconegut el 2007 com a Millor esdeveniment gai del món, però aquesta vegada acull l’Orgull Mundial, quan se celebren 40 anys de la primera marxa LGTBI a Espanya (a Barcelona) i els 25 de la Federació de Lesbianes, Gais,Transsexuals i Bisexuals (FELGTB). Ja són també 30 anys de la celebració de l’Europride, que va fer de Madrid la capital LGTBI d’Europa.

El lema d’aquest any és «Visca la vida» i pretén reivindicar les grans «oblidades», les persones «trans», que veuen com la seva dignitat «està sent vulnerada contínuament al ser considerades persones malaltes», segons denuncia Jesús Generelo, el president de la FELGTB. 

Entre les moltes activitats previstes aquests dies es troba una tradició de dues dècades: la carrera de talons, que dijous, 29, recorrerà el carrer de Pelayo, al barri de Chueca. Ahir diumenge va ser el torn de la Carrera de la Diversitat, primera carrera oficial del World Pride.

MÉS INGRESSOS QUE EL TURISME DE NEGOCIS 

Notícies relacionades

Malgrat que la gran marxa pels drets LGTBI no se celebra fins dissabte, els turistes ja han omplert el centre de la ciutat. Es calcula que els visitants deixaran a Madrid aquests dies del Worl Pride al voltant de 300 milions d’euros. Malgrat que s’han reforçat tant amb personal com amb productes, alguns comerciants ja s’han vist  desbordats. Fa temps que molt hotels i apartaments van penjar per a aquesta setmana el cartell de complet i això que el gruix dels visitants no arribaran a la capital fins la vigília de la manifestació, segons dades del buscador Kayak.

Espanya rep més de 6,2 milions de turistes LGTBI a l’any, que generen ingressos per al país de més de 6.300 milions d’euros, pràcticament un 40% més que el turisme de negocis. Aquest any en canvi se’n preveuen més de 8 milions, segons dades de la passada edició de FITUR. H