La policia turca dispersa amb pilotes de goma i gasos lacrimògens la Marxa de l'Orgull Gai a Istanbul

Els agents van obligar els detinguts a escoltar versicles de l'Alcorà als cotxes patrulla

zentauroepp39054114 erd03  istanbul  turkey   25 06 2017   a participant is arre170625174532

zentauroepp39054114 erd03 istanbul turkey 25 06 2017 a participant is arre170625174532 / ERDEM SAHIN

1
Es llegeix en minuts

La policia turca va impedir aquest diumenge amb el desplegament massiu d'agents, l'ús de gasos lacrimògens i diverses detencions que organitzacions homosexuals locals celebrin la Marxa de l'Orgull Gai, prohibida el dia anterior per raons de seguretat. Segons l'agència France Presse, es van utilitzar bales de goma per dispersar els assistents.

Els activistes van intentar reunir-se en diferents punts del centre de la ciutat, però van ser bloquejats pels agents, que en alguns carrers van fer ús de gasos lacrimògens.

Diversos activistes, que van cridar lemes a favor dels drets dels homosexuals, van ser detinguts al carrer de vianants Istiklal. Segons el comitè organitzador de la Setmana de l'Orgull Gai d'Istanbul, els arrestats van ser obligats a escoltar pregàries de l'Alcorà als cotxes policials.

"NO ESTEM ESPANTATS"

A les xarxes socials, les associacions de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) van destacar en una declaració conjunta que "una vegada més" les autoritats van prohibir la seva marxa, com el 2015 i el 2016. "No obstant, no estem espantats. No farem un pas enrere ni ens rendirem. Som aquí de nou i demostrarem que estem lluitant pel nostre orgull", va assenyalar el text.

L'oficina del governador d'Istanbul va anunciar ahir la prohibició de la marxa "per la seguretat dels turistes i dels mateixos participants", al recordar que alguns sectors ultranacionalistes i islamistes havien amenaçat amb impedir-la.

Notícies relacionades

La marxa de l'Orgull LGTBI se celebra a Istanbul des del 2003 i ha anat cobrant importància fins a reunir unes 15.000 persones el 2014, sempre en un ambient alegre i festiu. 

VETADA DES DEL 2015

El 2015, no obstant, la policia va prohibir per primera vegada la desfilada i va dispersar els participants amb gasos lacrimògens, cosa que es va repetir en la marxa pels drets dels transsexuals l'any passat, celebrada també al juny. Després d'aquestes intervencions policials i la prohibició de desfilar, els col·lectius van decidir cancel·lar la marxa de l'Orgull de l'any passat. Turquia és l'únic país musulmà del Pròxim Orient on l'homosexualitat no està prohibida per llei.