CAS ALS JUTJATS

Els casos de maltractament a la guarderia del Morell ja sumen 13 nens

L'educadora acusada va treballar vuit anys al centre fins que la van acomiadar per les denúncies dels pares

 

  / XAVI MOLINER

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA

Ja han aflorat 13 presumptes casos de maltractament a nens d’entre 0 i 3 anys comesos, presumptament, per una educadora de la guarderia municipal del Morell (Tarragonès), que va ser acomiadada l’abril de l’any passat al conèixer-se el seu comportament a classe. La presumpta agressora, de 32 anys i veïna de Valls, va recórrer el seu acomiadament al Jutjat Social i la vista està prevista per a l’octubre vinent, després que s’hagi suspès dues vegades.

Els Mossos van detenir la suposada educadora el 23 de maig i el jutjat número 1 de Tarragona li imputa mals tractes, vexacions, lesions i  coaccions. També li ha imposat com a mesures cautelars una ordre d’allunyament de 100 metres de la guarderia i la prohibició de treballar en cap activitat amb menors durant sis mesos.

Alguns dels pares han documentat les seves denúncies amb comunicats mèdics i fotografies de les lesions dels seus fills. En alguns casos, la imputada els va justificar com a caigudes al tobogan, però, segons fonts pròximes al jutjat que investiga el cas, els metges han determinat que l’excusa és incompatible amb el tipus de lesions.

La resolució judicial feta pública pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya relata diversos casos, en què destaca que hauria empès un nadó contra el matalàs del bressol i no hauria subministrat la medicació a un nen amb asma.

Notícies relacionades

En la mateixa causa consten, segons fonts judicials, com a investigats per encobriment, l’alcalde Pere Guinovart (PDeCAT), l’exregidora d’Educació, Montse Ibáñez, i l’exdirectora de la guarderia. La cuidadora, família política d’Ibáñez, va entrar a treballar per dos mesos per a una substitució, però el seu contracte es va prorrogar quasi vuit anys fins a ser acomiadada el 2016. Fonts municipals han precisat que no tenia aquests vincles familiars quan la va contractar la guarderia. El procediment de contractació  no va ser un concurs públic, segons aquestes fonts, sinó per selecció entre diferents currículums presentats al centre.

A més a més dels imputats, el jutge ha citat a declarar una vintena de testimonis, entre ells, tots els pares que han denunciat i totes les treballadores de la guarderia. També el secretari municipal que va instruir l’expedient disciplinari que va desembocar en l’acomiadament de la cuidadora. El seu informe va recomanar denunciar els fets, però el consistori els va donar per tancats amb l’acomiadament  de la treballadora.