Un cop de vent, la causa més probable de l'accident mortal del castell inflable de Caldes

L'informe dels Mossos d'Esquadra descarta la hipòtesi de la cremallera en proves que es van portar a terme en un espai tancat

Fonts de la policia catalana i dels bombers coincideixen que l'estructura va propiciar l'efecte vela que el va propulsar violentament

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El castell inflable que va sortir disparat al restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella, que va matar una nena de 6 anys i va ferir greument sis menors que jugaven sobre la instal·lació, sembla que va sortir propulsat de la superfície a causa d'una ratxa de vent.

La paret de l'inflable -de 5 metres d'altura- i el terra de l'atracció a l'inclinar-se i permetre que hi entrés el vent per sota, van acumular pressió i van actuar propiciant un efecte vela, que va impulsar violentament el castell cap amunt. Aquesta és l'explicació més probable a què han arribat els investigadors, segons fonts dels Mossos i dels Bombers de la Generalitat consultades per aquest diari, després que l'informe que han portat a terme els investigadors policials hagi descartat la resta d'hipòtesis que van estar en un primer moment sobre la taula.

El treball de la policia científica de Girona ha permès descartar una suposada explosió del motor, una punxada o la cremallera que va aparèixer oberta. Segons recull l'informe a què ha tingut accés aquest diari, es van fer proves en un espai tancat inflant d'aire l'estructura i obrint de sobte una fuga d'aire. Es va comprovar que l'atracció procedia únicament a desinflar-se, sense comportar-se amb violència en cap cas.

MAL ANCORAT

El castell comptava amb 10 punts d'ancoratge amb la superfície, que en el cas del Mas Oller era un terreny de gespa. No obstant, només dos d'aquestes subjeccions es van utilitzar el dia dels fets. Per aquest motiu, l'atracció, amb els set menors a bord, va sortir disparada cap amunt quan es van trencar els dos únics ancoratges que la subjectaven.

Després de l'accident, al terra seguien intactes els dos claus que s'havien enfonsat a la gespa. També ho estaven les respectives cordes que connectaven els claus amb les anelles de l'inflable. El que es va trencar, degut a la pressió del vent, va ser la tela de l'inflable que cosia les dues anelles. 

Diversos clients que aquell dia eren al restaurant van detallar a aquest diari que el que van observar va ser el castell elevant-se ràpidament davant els seus ulls i, just a continuació, van rebre una ventada d'aire. Aquesta descripció quadra amb la possibilitat que es tractés d'un cop d'aire, ja que aquesta ventada que van rebre els comensals va ser la que retenia l'inflable. 

VENT PUNTUAL 

Notícies relacionades

El diumenge 7 de maig, el Dia de la Mare, diversos comensals van relatar que el vent que bufava al Mas Oller era feble. No obstant, fonts dels equips d'emergència que van actuar en aquella intervenció han matisat a aquest diari que l'aire sí que es deixava notar quan hi van arribar en forma de brises aïllades. Aquest restaurant està ubicat en una muntanya elevada de Caldes i, segons les conclusions policials, en aquesta zona devia bufar un cop de vent prou intens per causar la tragèdia. 

En aquest accident va morir una nena de 6 anys i van resultar greument ferits dos menors, que es recuperen favorablement dels cops. Els altres quatre nens van patir lesions que van revestir, dins de la gravetat, menys complicacions. Els petits que es van emportar la pitjor part van impactar contra la zona de les taules, on el terra és de ciment. Els que van tenir més sort van caure sobre la gespa.