EXCAVACIÓ ARQUEOLÒGICA

Descobert un cap romà de marbre a Caldes de Montbui

Tot apunta que es tracta d'una divinitat vinculada amb les aigües termals

zentauroepp38622128 cap cabeza romana170526162738

zentauroepp38622128 cap cabeza romana170526162738

1
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Un equip d'arqueòlegs han trobat un cap de marbre blanc de mida natural i en bon estat de conservació Caldes de Montbui (Vallès Oriental). La troballa se suma als descobriments de quatre piscines realitzats durant l'excavació a l'entorn dels vestigis romans de la plaça de la Font del Lleó en una antiga zona termal de la localitat.

L'equip, dirigit per Pere Lluís Artigues, ha descobert el bust durant la intervenció arqueològica prèvia a la reurbanització de la plaça de la Font del Lleó. El cap ha sigut trobat a prop de la piscina termal que hi ha davant del conjunt visitable. Isabel Rodà de Llanza, catedràtica del departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), serà qui determinarà la seva procedència, datació i identificació, encara que ja ha apuntat que es podria tractar d'"una divinitat vinculada amb les aigües termals".

QUATRE PISCINES

Notícies relacionades

Aquesta troballa se suma al descobriment d'una nova piscina romana al subsol de la plaça davant del Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són quatre les piscines localitzades en aquesta àrea. La més important és una piscina rectangular de 13 metres considerada una de les més grans de tota la península Ibèrica.

Després d'haver delimitat la superfície de les altres piscines de l'època romana es portarà a terme un procés de fotometria que permetrà tenir una visió de com eren les instal·lacions termals fa 2.000 anys. Aquesta intervenció s'acabarà al juny, i llavors es cobriran les restes arqueològiques amb una capa geotèxtil i terra.