premi periodístic

EL PERIÓDICO dedica l'Ortega y Gasset a les víctimes del 'cas Maristes'

Els reporters Sànchez, Ibáñez i Albalat reben el guardó d''El País' per la investigació sobre la pederàstia

Reclamen que es modifiqui els temps de la prescripció del delicte, darrere la qual s'han parapetat els culpables

icoy38388809 ortge y gasset170511205939

icoy38388809 ortge y gasset170511205939 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA va rebre ahir a Madrid el premi Ortega y Gasset a la millor investigació per destapar els abusos sexuals a nens als Maristes de Barcelona. Els reporters Guillem Sànchez, María Jesús Ibáñez i Jesús G. Albalat van recollir el guardó en una gala a CaixaForum, acompanyats pel president del Grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah; el director editorial, Miguel Ángel Liso, i el director del diari, Enric Hernàndez.

En el seu discurs d’agraïment, els premiats van dedicar la distinció a les víctimes, per trencar «el mur gegant de silenci» i explicar públicament «aquell tros de memòria incòmoda mal arraconada al seu cap». La sèrie de reportatges publicats el 2016 va servir per aconseguir que persones que feia dècades que estaven en silenci expliquessin els seus casos. Més de 40 antics alumnes van denunciar els fets i tres professors van admetre que van abusar de nens.

Els reporters van voler compartir el guardó que concedeix 'El País' amb tots els companys de la redacció i en especial amb els caps, Luis Mauri i Ramon Vendrell, per saber que s’havia d’estirar el «fil», i amb el director, per confiar que ho havien de fer «fins al final». «El 'cas Maristes' demostra que els periodistes necessiten temps i recursos per fer bé la seva feina, i ara mateix toca defensar les dues coses, perquè les condicions laborals adequades són decisives perquè aquest ofici continuï sent necessari», va dir Sànchez, que va exercir de portaveu.

EL PROBLEMA DE LA PRESCRIPCIÓ

El reporter ho va aprofitar per denunciar que, malgrat l’impacte social dels articles publicats, no s’han modificat els temps que estableix el Codi Penal per a la prescripció actual dels delictes d’abús de menors. «Acaba protegint més els pederastes que els nens», es va queixar Sànchez. De fet, darrere d’aquesta prescripció s’han parapetat els culpables en aquest cas.

A l’auditori del CaixaForum escoltava atentament Manuel Barbero. La seva denúncia, mitjançant una trucada a la redacció, va servir per destapar tot l’escàndol. Barbero va iniciar la batalla fa més d’un any, però continua lluitant. Ahir va aprofitar la seva visita a Madrid per reunir-se al Congrés dels Diputats amb representants del PP, PSOE i PDECat. El seu afany és modificar els terminis de prescripció i que es facin campanyes públiques de sensibilització, visibilització i prevenció.

ELS PROBLEMES DE L’OFICI

La gala va començar amb un discurs del director d’'El País', Antonio Caño, que va reivindicar el periodisme de qualitat, «en paper i en altres suports també». Caño es va referir a aquells que creuen que els diaris estan «en vies d’extinció», que ja no són necessaris. «Els diaris que publiquem notícies amb la convicció que són veritat, després de comprovar-ne la veracitat amb tots els mitjans al nostre abast, som més necessaris que mai», va afirmar. Caño va advertir del perill de la «irrupció massiva» de mitjans que no respecten les normes deontològiques de la professió i que aspiren a fer-se un lloc amb «mers objectius comercials o ideològics». 

Notícies relacionades

De les dificultats dels reporters també en va parlar Juan Luis Cebrián, president d’'El País' i president executiu de Prisa, que va tancar la cerimònia. «No està en crisi el periodisme, està en crisi la democràcia», va sentenciar. Cebrián va lamentar que el populisme i el sectarisme no siguin només dos problemes dels polítics i que també estiguin afectant aquest ofici.

En aquests premis, que el rotatiu concedeix cada any des del 1984, també s’ha vist reconeguda la trajectòria de la periodista i escriptora mexicana Alma Guillermoprieto (Mèxic, 1949) per saber transmetre «les complexitats de la realitat llatinoamericana». En la categoria de millor cobertura multimèdia, Univisión Noticias va rebre el premi per 'Vacaciones en aguas de nadie', una investigació sobre la multimilionària indústria dels creuers, i el guardó a la millor fotografia va ser per al cubà Yander Alberto Zamora, per la seva imatge de l’'Air Force One' sobrevolant cases de l’Havana el 2016.