Les entitats promotores de la renda garantida i la Generalitat arriben a un acord

El pacte ha de ser ratificat per la comissió impulsora de la ILP

La prestació de 550 euros es començarà a cobrar al setembre

icoy36677931 renda garantizada renta garantida170510164300

icoy36677931 renda garantizada renta garantida170510164300 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

La Renda Garantida de Ciutadania (RGC) està a punt de ser una realitat. La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies i les entitats promotores de la Iniciativa Legislativa Popular van arribar ahir a un principi d’acord que votarà avui la comissió promotora de la ILP i, si es ratifica, se subscriurà dilluns amb la Generalitat. La prestació pujarà a 550 euros mensuals per persona, cosa que representa el 85% de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC).

La prestació es començarà a cobrar a partir del setembre, després de la ratificació pel Parlament. La conselleria ha calculat que més de 29.000 persones que perceben actualment la Renda Mínima d’Inserció (426 euros mensuals) es beneficiaran de la RGC, a més d’uns 7.000 llars de famílies monoparentals amb contractes a temps parcial que, en aquest cas, podran compatibilitzar amb les rendes de treball inferiors a l’IRSC.

La prestació serà universal el 2020 i es cobrarà des d’un mínim de 664 euros mensuals per persona fins a un màxim de 1.200. Aquesta quantitat màxima la percebran les llars formades per dues persones amb tres fills menors a càrrec.

CONQUISTA SOCIAL

Requisits

Els beneficiaris de la Renda Garantida de la Ciutadania hauran de complir amb diversos requisits. S’ha de ser major de 23 anys, haver esgotat totes les prestacions possibles i que aquest sigui l’últim recurs després d’estar mig any sense cap ingrés. A més, per cobrar aquesta paga no es pot tenir cap propietat immobiliària, a excepció de la residència habitual. I s’exigirà haver estat vivint almenys dos anys a Catalunya.

Les entitats promotores han qualificat la RGC com la conquista social més important dels últims anys i una eina imprescindible per combatre la pobresa severa. L’acord arriba tres anys després que els impulsors de la ILP presentessin, el desembre del 2013, a la Cambra catalana un total de 121.191 firmes per reclamar aquesta prestació. La comissió promotora de la ILP per a aquesta renda va mostrar ahir cautela a l’hora d’analitzar els èxits aconseguits, ja que esperen fer-ho després de debatre el document aquest dijous.

Notícies relacionades

Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, que agrupa 3.000 entitats socials, va destacar la importància d’aquest principi d’acord perquè suposa «un nou instrument vàlid per lluitar contra la pobresa i perquè garanteix uns ingressos mínims per als més vulnerables». El sindicat Comissions Obreres també va ressaltar la importància del preacord, però va criticar que «el text tingui limitacions a l’hora d’afrontar la pobresa vinculada a les rendes de treball insuficients».

La conselleria, per la seva part, va aclarir que la renda garantida, el cobrament de la qual es revisarà anualment, no és solament una prestació, ja que va lligada a un pla d’inserció social i d’ocupació. Els beneficiaris que compleixin amb els requisits d’aquest pla percebran una ajuda complementària de 150 euros mensuals. Però si s’incompleix el pla es deixarà de percebre aquesta quantitat i, si es rebutja una feina, es perdrà el dret a cobrar la renda.  La renda garantida és compatible amb prestacions derivades de la llei de dependència i amb les beques de transport i menjador escolar.