HISTÒRIA D'UNA PRESÓ

La Model obrirà les portes al públic per explicar els seus 113 anys d'història

Una exposició recrearà les vivències de la presó a través de 13 personatges que han estat presos

La mostra s'inaugurarà pocs dies després que l'últim reclús abandoni el recinte penitenciari

2
Es llegeix en minuts
PAULA MORI / BARCELONA

Una vegada finalitzada la seva funció com a presó, i després que el 8 de juny abandoni el centre l'últim reclús, la Model obrirà les seves portes. Però aquesta vegada per a tots aquells que tinguin la curiositat de saber com és per dins la que va ser la històrica presó de Barcelona, inaugurada el 1904. Una iniciativa que el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha impulsat personalment "amb il·lusió", amb l'objectiu que els ciutadans puguin “veure per dins una presó que ha estat tan implicada en la vida de la ciutat”, segons ha explicat el conseller. Per conèixer-la al detall, una exposició recrearà la història de la presó a través de 13 personatges que van estar tancats entre les seves parets en diferents moments.

La mostra s'inaugurarà a principis de juliol i es preveu que duri fins al pròxim mes d'octubre, amb una aturada a l'agost. Tenint en compte que l'últim pres deixarà el centre un mes abans, al recinte encara es respirarà olor de vida.

UNA EXPERIÈNCIA VIVENCIAL

Les visites es realitzaran en grups reduïts d'aproximadament 20 persones, perquè l'experiència sigui més confortable. El recorregut durarà al voltant d'una hora i 15 minuts. Per poder entrar a la Model, caldrà inscriure's prèviament, ja sigui per internet o de forma presencial. El conseller ha remarcat que el que es pretén és que la gent s'emporti dues coses: "La vivència d'haver entrat a la Model i la sensació d'haver après què ha representat la presó durant el segle XX per a Barcelona i Catalunya”. I és que la presó és un reflex de la història de Catalunya.

Notícies relacionades

La intenció és que els visitants tinguin una experiència molt vivencial i que puguin arribar a sentir realment el que era estar a la presó. El recorregut s'iniciarà a l'entrada principal, al carrer d'Entença. Els visitants passaran pel passadís principal fins a arribar al panòptic (la torre central des de la qual surten els braços de les galeries) i es visitaran diverses dependències. A la galeria s'explicarà el model penitenciari català, a la cinquena hi haurà els 13 personatges rellevants que ajudaran a explicar la història de la presó, i la quarta es mantindrà intacta, ja que farà menys d'un mes que l'últim reclús l'haurà abandonat. També es podrà visitar la paqueteria, el pati que queda entre les galeries i l'àrea de comunicacions.

APRENDRE HISTÒRIA

L'activitat es planteja no només com una activitat de portes obertes a l'ús, sinó també perquè els interessats puguin aprendre la història de la presó a través de les vivències de 13 personatges que han viscut a les seves cel·les. L'exposició portarà per nom “La Model ens parla; 113 anys, 13 històries” i apareixeran personatges rellevants de moments històrics del segle com Francesc Ferrer i Guàrdia, el president Lluís CompanysSalvador Puig Antich (va passar la seva última nit a la cel·la 443 i va ser executat amb el garrot vil el 2 de març de 1974) i Juan José Moreneo Cuenca, ‘el Vaquilla’, entre altres.