Així va frenar un guàrdia civil a Twitter el suïcidi d'una víctima de 'bullying'

La nena va contactar amb Raúl Narváez i ell es va guanyar la seva confiança per donar-li esperança

"Jo li faig un seguiment a nivell particular", explica aquest alferes i psicòleg

mjibanez6902265 cuaderno del domingo tema bullying acoso escolar foto  laia 161020190215

mjibanez6902265 cuaderno del domingo tema bullying acoso escolar foto laia 161020190215 / LAIA ABRIL

3
Es llegeix en minuts

"Soc psicòleg, si necessites ajuda, envia'm un privat". Amb aquest salvavides en forma de tuit, el guàrdia civil Raúl Narváez, de la Companyia de Seguretat Ciutadana de Ceuta, salvava del suïcidi una adolescent de tercer d'ESO que pateix 'bullying' a Màlaga. L'agent, que compatibilitza la seva professió amb exercir de 'community manager' i de responsable de l'àrea psicològica de la Unió d'Oficials de la Benemèrita, va aconseguir guanyar-se la confiança de la noia i denunciar un problema que, en aquest cas, ja té solució.

La setmana passada, Narváez tornava a Ceuta des de Madrid. Cap a les 23.30 hores, a bord d'un AVE que el conduïa a Màlaga com a escala prèvia, va llançar a Twitter un missatge de la seva associació: "Guàrdies civils com aquests han fet i fan gran @guardiacivil ¡Visca la @guardiacivil! ¿Ens ajudes? #danosvalor", va publicar, amb imatges en blanc i negre de diversos rescats de l'institut armat. Pretenia donar a conèixer el projecte Danosvalor, però va obtenir una resposta que no s'esperava: una presumpta víctima d'assetjament escolar que tenia la intenció de suïcidar-se li va contestar. "La noia devia pensar que era un compte oficial o alguna cosa així. Vaig tenir el dubte de si em prenien el pèl, però vaig preferir confiar perquè era important. A través d'aquesta xarxa social, vaig confirmar que els seus missatges mostraven tristesa i desesperació", explica un Narváez que va actuar a títol personal. 

"Vam començar a parlar per DM" (missatge directe) i al final la conversa es va allargar fins a gairebé tres hores. "No la volia deixar sola, em feia por que prengués una decisió equivocada", explica. Segons aquest expert (encara que la seva tasca professional té més a veure amb "salvaguardar el perímetre fronterer i la seguretat pública"), el primer que s'ha de fer en aquests casos és tranquil·litzar i no menysvalorar el risc. El seu objectiu era clar: intentar que la noia se n'anés al llit, que dormís, que no fes tonteries. "No volia deixar-la sola fins a veure-la tranquil·la. Després, aquella nit, no vaig dormir gens", explica.

Una vegada afrontada la primera fase del problema, tocava ocupar-se de la segona. L'endemà a primera hora del matí, Narváez va contactar amb l'institut de la noia (en un poble que no identifiquem per salvaguardar la seva seguretat) i va explicar a la psicòloga del centre el problema. Ella era conscient que procedia d'una família desestructurada i tenia certs dèficits d'aprenentatge, però no sabia res del cas de 'bullying' ni de les seves vel·leïtats autolesives. Els missatges que li va entregar eren palmaris: "Puta, mor", "Tu saps que destorbes, ni la teva mare t'estima", "Suïcida't i serem feliços, mala bèstia", "Balena", "Foca"... Aquests whatsaps li arribaven fins i tot a la matinada. "L'assetjament era brutal. És un cas sostingut en el temps, que es va aguditzar al setembre, que té episodis aquest mateix mes d'abril i almenys ha durat mig any", explica el guàrdia civil.

Notícies relacionades

L'orientadora va traslladar el cas a Afers Socials i Narváez, davant la gravetat dels fets, va avisar el sergent de la caserna, que va activar el protocol d'assetjament escolar i va entrar en contacte amb el centre. Després de comprovar que no havia anat a classe perquè estava malalta, es van dirigir a casa de la nena, però no els va voler obrir fins que no va mediar Narváez.

Ara, l'adolescent espera que se li concedeixi una plaça en un centre especialitzat al mes de setembre. Mentrestant, Raúl li fa un seguiment "a títol personal. El tema del suïcidi encara el té al cap, i jo lluito perquè se n'oblidi".