Alerta pel joc suïcida de la 'Balena blava'

L'ingrés d'una noia catalana en una unitat psiquiàtrica per participar en el repte desencadena l'alarma sobre les comunitats trampa

El desafiament viral va sorgir a Rússia entre adolescents que mostraven poques ganes de viure

ballena-azul-2

ballena-azul-2
fcosculluela38216310 blue whale ballena azul el juego de internet que lleva al su170428202559

/

4
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

L'ingrés en una unitat psiquiàtrica d'una adolescent catalana adolescent catalana suposadament vinculat a un joc que indueix al suïcidi, un fet confirmat pels Mossos, ha disparat les alertes a Catalunya. El presumpte responsable és la 'Balena blava, un repte viral multiplataforma que ha provocat morts a tot el món des que va sorgir fa un any a Rússia. Desenes d'adolescents que s'han tret o s'han intentat treure la vida han anat seguint les instruccions d'un mentor a qui no coneixen i que els proposa un pla que condueix a la mort, fins i tot amb amenaces. Fins ara s'han registrat morts vinculades amb el repte a Rússia, Colòmbia i el Brasil, i s'ha estès l'alarma a Romania, Bolívia, Xile, França i el Regne Unit, entre altres països.

La Guàrdia Civil admet que a Espanya hi ha hagut més casos, però sense arribar al suïcidi, i que han sigut detectats per incidents puntuals. Hi ha hagut casos de joves que han sortit corrent just abans que els atropellés un tren mentre es feien un 'selfie' o que han publicat fotos gairebé penjant d'un terrat, que podrien estar relacionats amb el joc.

El cos policial alerta sobre el repte suïcida, que relaciona amb "comunitats perilloses com les que potencien les alteracions alimentàries com l'anorèxia i la bulímia o que indueixen al mal físic, continguts violents o que inciten a l'odi, racisme, violència o altres tendències delictives reprovables" que circulen per internet.

APROFITAR LA INSEGURETAT ADOLESCENT

Els primers casos relacionats amb la 'Balena blava' es van detectar a Rússia fa un parell d'anys en grups privats de la xarxa VKontakte, que seria el Facebook rus. L'alarma va saltar quan el diari 'Novaia Gazeta' va vincular l'alt nombre de suïcidis de menors entre el novembre del 2015 i l'abril del 2016 amb grups tancats de VKontakte que amb l'aparença de simples comunitats que parlaven sobre moda i bellesa captaven algunes joves per rebre correus especials. El diari revelava com a adolescents, alguna de tot just 12 anys, que hi expressaven els seus problemes personals, les seves inseguretats sobre l'aspecte o el rebuig social i, en alguns casos, les poques ganes de viure els començaven a inflar el cap amb tota una imatgeria de papallones ("perquè només viuen un dia"), "balenes que neden cap amunt" (perquè "decideixen quan moren" per desesperació) i altres temàtiques aparentment innocents però de doble sentit.

Els reptes

12. Salta des d'un edifici alt. Treu-te la vida.

L'administrador dels grups --que es feia dir Philipp Lis-- n'escollia algunes d'especialment vulnerables i els feia passar determinades proves perquè demostressin el seu interès per formar part de la comunitat tancada, com ara endevinalles o fotos amb símbols estranys que havien d'enviar els membres. Tot anava embolcallat en un llenguatge críptic i amb referències pseudoliteràries i al manga (còmic japonès) per fer-los creure que eren "les escollides". 

DETINGUT EL CREADOR

Lis també va utilitzar la figura de l'adolescent Rina Palenkova, que es va tirar al tren després de penjar un 'selfie' a VKontakte en el grup F57, per crear un grup on va penjar un munt de vídeos i fotos relacionats amb suïcidis, incloent-hi el seu, que òbviament es va revelar fals. En un altre va plantejar un repte que va ser la 'Balena blava', un repte de 50 passos a completar en 50 dies que condueix al suïcidi sense embuts.

Al tal Lis, la policia russa el va detenir el novembre passat. Va resultar ser Philipp Budeikin (les transcripcions del ciríl·lic varien), un noi de 21 anys que administrava vuit grups diferents i que disfrutava manipulant els nois, fent que es llevessin a les 4.20 hores i es mantinguessin 'on line' fins a les sis del matí, quan la casa estava "tranquil·la". D'aquí venen algunes de les etiquetes utilitzades en els grups com 'Desperta'm a les 4.20', 'Casa tranquil·la', 'Mar de balenes', 'CuratorFindMe' o 'F57' que han circulat per les xarxes en els diferents idiomes.

Budeikin, que està acusat d'incitar set morts, va afirmar a un portal rus que després d'ell van sorgir imitadors, a qui s'hauria d'acusar d'altres suïcidis. De fet, VKontakte va anar tancant grups però se n'anaven obrint d'altres. Segons Budeikin, el seu únic propòsit era aconseguir molta audiència per captar publicitat i fer diners.

Notícies relacionades

Aleshores, l'alarma ja havia saltat a altres països, entre ells algunes repúbliques exsoviètiques i del bloc eslau, des de l'Azerbaidjan fins a Romania i Polònia. A Colòmbia i el Brasil, on se li atribueixen més morts fora de Rússia, es desconeix qui ho ha continuat.

Facebook ha clausurat grups tot i que encara n'hi ha alguns de privats relacionats amb el joc i adreçats a usuaris llatinoamericans. A Instagram, la xarxa activa els mecanismes de prevenció del suïcidi quan es teclegen algunes etiquetes relacionades. Però els missatges també han arribat via Whatsapp i Twitter, i fins i tot hi ha qui busca que se'l convidi a seguir el joc.

Les claus