Trobat amb vida l'espeleòleg perdut en una cova de Mallorca

Dissabte, l'expert en busseig Xisco Gràcia va esgotar l'oxigen de les bombones i va quedar a l'espera de rescat

Xisco Gràcia va ser localitzat en una gruta on va aconseguir l’oxigen suficient per respirar. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

L'espeleòleg Xisco Gràcia ha sigut trobat amb vida i en bones condicions físiques al tram final de la cova de Manacor, a l'est de Mallorca, on dissabte passat va quedar a l'espera de rescat després tras esgotar-se la seva bombona d'aire.

Un portaveu del servei d'Emergències del Govern balear ha informat que l'espeleobussejador que havia entrat a la cova de Sa Piqueta al voltant de les 15.00 hores ha trobat el desaparegut, ha comprovat que estava en bon estat físic i l' ha deixat aigua dolça i aliment.

Aquest especialista ha sortit a la superfície poc abans de les 18 hores per comunicar la troballa a l'equip de 60 persones que participa en l'operació de rescat.

Dos bussejadors del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil han entrat posteriorment a la cavitat costanera per accedir de nou fins a Gràcia, valorar el seu estat amb més precisió i determinar si pot sortir sense més risc pels seus propis mitjans.

TENDIDO DE CABLE

Fonts de l'institut armat han explicat que, si no sorgeix cap contratemps, el rescatat podria sortir de la cova aquesta nit, ja que es triguen unes dues hores a completar el recorregut d'anada i tornada fins a la borsa d'aire on va quedar a l'espera de rebre ajuda.

Durant el matí, en una intervenció que s'ha prolongat durant més de tres hores, un altre espeleobussejador de l'equip de rescat havia estès un cable de guia al llarg dels primers 630 metres de la cova de Sa Piqueta i a la tarda s'ha completat el recorregut fins a l'espai on Gràcia, de 54 anys, ha estat esperant des de dissabte a la tarda.

El primer tram és el que ha resultat més difícil per als espeleòlegs per tenir zones més angostes i per la presència de gran quantitat de fang que limiten extremadament la visibilitat.

INFORMACIÓ TIPOGRÀFICA

L'espeleòleg perdut estava dissabte recollint informació topogràfica amb un company quan es va quedar sense aire a les botelles, i per això van decidir que es quedaria en una bossa d'aire mentre l'altre bussejador sortia a la superfície a demanar ajuda.

Així ho va fer i va tornar amb altres especialistes en busseig i espeleologia, però no van aconseguir arribar fins on havia deixat el seu company i van avisar els serveis d'emergència.

Notícies relacionades

En el dispositiu de rescat han participat agents del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, alguns d'ells desplaçats des de la península, així com policies locals de Manacor, personal de Protecció Civil, un equip sanitari del 061 i responsables d'Emergències del Govern balear.

La troballa de Gràcia amb vida i en bon estat ha sigut rebuda al campament improvisat per a la recerca amb emoció i gran alegria, segons han explicat el portaveu d'Emergències.