Els metges portaran davant la fiscalia 90 webs de pseudoteràpies perilloses

Entre els denunciats hi ha la nova medicina germànica i la bioneuroemoció

zentauroepp38023082 pablo escriba el profesor de la universitat de les  illes ba170412172815

zentauroepp38023082 pablo escriba el profesor de la universitat de les illes ba170412172815

1
Es llegeix en minuts

L’Organització Mèdica Col·legial (OMC) traslladarà «de forma imminent» a la Fiscalia General de l’Estat una relació documentada del voltant de 90 pàgines web que publiciten pseudoteràpies «perilloses» per a la salut dels ciutadans amb l’objectiu que s’iniciï una investigació que porti a tancar-les.

Aquesta és una les primeres accions de l’Observatori creat recentment per l’OMC per lluitar contra les pseudociències, les pseudoteràpies, l’intrusisme i les «sectes sanitàries», segons va explicar el seu coordinador, el doctor Jerónimo Fernández, que va precisar que el document es remetrà també al Defensor del Poble i als ministeris de Sanitat i d’Educació.

Tant els metges com els mateixos pacients fa temps que lluiten contra la proliferació de teràpies o medicaments «miraculosos» que curen determinades malalties, especialment el càncer, que no només constitueixen un frau sinó que moltes vegades poden posar en perill la vida dels afectats.

EL CAS DE LES BALEARS / Estafes com aquella en què estan implicats dos catedràtics de la Universitat de les illes Balears, que van ser detinguts per vendre com a remei contra el càncer un fàrmac sense homologar pel qual haurien ingressat uns 600.000 euros a través d’una fundació sense ànim de lucre. D’«autèntica vergonya» va qualificar el fet el doctor Fernández, que va lamentar que aquestes persones «s’hagin aprofitat de la situació de vulnerabilitat d’uns pacients que tenen un patiment tan greu com el càncer». «Ni deontològicament, ni professionalment, ni científicament, ni a nivell humà és admissible», va recalcar.

Notícies relacionades

Segons el vicepresident de l’Associació per Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (Apetp), Emilio Molina, «encara és més greu» que els presumptes estafadors siguin en aquest cas científics d’una universitat.

Fins a la citada associació no ha recorregut de moment cap persona afectada per aquest frau, ni tampoc tenen coneixement de cap cas al Grup Espanyol de Pacients amb Càncer (Gepac).