SENTÈNCIA A ALMERIA

Absolen de maltractaments una mare que li va prendre el mòbil al seu fill perquè estudiés

El noi, de 15 anys, va denunciar l'ús de la força en el moment de perdre el telèfon

El jutge considera que la progenitora "només es preocupava de l'educació" del seu fill

 

  / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

¿Una mare li pot prendre el telèfon mòbil al seu fill, encara que sigui forcejant, perquè es posi a estudiar? Un jutge d'Almeria acaba de dictaminar que sí, i que aquesta actuació no només no suposa un delicte de maltractaments en l'àmbit familiar, com va denunciar el menor afectat, sinó tot al contrari: la progenitora està exercint la seva obligació de pàtria potestat.

El que ha passat pot semblar de sentit comú per a molts i una escena habitual a les tardes en qualsevol domicili amb adolescents. No obstant, el noi no ho va veure així, i va decidir denunciar el que havia passat a la Guàrdia Civil. El menys habitual és que el cas derivés en unes diligències judicials perquè la fiscalia va tipificar el que havia passat com un delicte de maltractaments en l'àmbit domèstic (article 153.2 del Codi Penal), i va arribar a demanar fins i tot nou mesos de presó per a la dona, de 37 anys, i el pagament de les costes.

FETS PROVATS

Notícies relacionades

L'incident, avançat aquest dimecres pel diari 'La Voz de Almería', va tenir lloc el dia 28 de febrer, just en un pont escolar, a l'interior de casa. El magistrat de la Sala Penal 1 d'Almeria, Luis Columna, entén com a fets provats que cap a les 20 hores la dona, María Angustias H. H., va retreure al seu fill que seguís jugant amb el mòbil en lloc de posar-se a estudiar. Després de demanar-li el mòbil, “i davant la negativa violenta del menor, va tenir lloc un forcejament lleu” en què la mare li va prendre el telèfon.

Pel magistrat, davant la petició de la fiscalia, el que va passar no és un delicte de maltractaments -que era el que es valorava en el judici-, sinó que, més aviat, la mare va actuar de forma correcta en el compliment dels drets i obligacions derivats de la pàtria potestat. Així, el jutge considera que no hi va haver cap “extralimitació”, i insisteix que entre les obligacions que estableix el Codi Civil derivades de la pàtria potestat hi ha precisament la de “preocupar-se per l'educació dels fills, que és precisament el que va fer l'acusada en l'acció enjudiciada, sense utilitzar cap rigor innecessari”. "Seria responsabilitat de la mare haver deixat el seu fill jugant amb el mòbil i no fer-lo estudiar”, matisa el jutge.