DENÚNCIA D'ENTITATS

El 4,2% de nens catalans tenen probabilitats de patir trastorns mentals

La Taula del Tercer Sector critica un "buit assistencial" en menors

2
Es llegeix en minuts

El 4,2 % dels nens catalans d'entre 4 i 14 anys tenen probabilitats de patir una malaltia mental, segons l'informe Atenció en salut mental dels nens i adolescents que ha presentat aquest dimarts la Coordinadora de la Plataforma d'Infància de Catalunya (Pincat), Anna Sunyer.

El dossier s'ha presentat durant la jornada de debats que organitza la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, en què també ha intervingut la directora de Fòrum Nou Barris, Carme Grifoll; la directora de la Federació Salut Mental Catalunya i la directora de l'àrea d'infància, benestar i desenvolupament de la Federació d'Atenció a l'Educació a la Infància i a l'Adolescència (FEDAIA),Federació d'Atenció a l'Educació a la Infància i a l'AdolescènciaFEDAIA Carme Calafat.

Sunyer ha denunciat la precarietat de l'assistència a menors amb problemes de salut mental, ja que la inversió en polítiques socials a Catalunya destinades a afavorir el benestar de la infància suposa el 0,9 % del PIB, molt inferior a la mitjana europea, que és del 2,2%.

"Una inversió alta en ajuda a nens i adolescents és una inversió alta en cohesió social i familiar, que s'ha vist agreujada per la crisi econòmica. Necessitem més prevenció per paralitzar aquesta situació", ha afegit la presidenta de la Pincat.

LA PRIMERA VISITA, ALS 10 ANYS

L'informe també revela que el 6,2 % dels nens entre 0 i 14 anys van anar al psicòleg el 2015 i que aquests avancen la seva primera visita als 10 anys, factor que la directora de la Federació Salut Mental Catalunya, Marta Poll, considera positiu perquè "és important que els nens perdin la por a detectar i expressar els seus malestars", ha comentat.

El 2015 es van atendre 70.521 nens en els 54 Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Catalunya, que suposa el 5% dels menors catalans. El 63% d'ells eren nens, i el 37%, nenes, i cada un d'ells va rebre una mitjana de 5,8 visites per mes, una tendència que va baixar respecte al 2014.

D'aquest total, l'informe indica que un 22,6% és diagnosticat amb TDAH, un 9,4 % amb síndrome d'autisme, un 6% amb alteracions del comportament i un altre 6% amb trastorns alimentaris.

La presidenta de la FEDAIA, Carme Calafat, ha destacat que el context educatiu, econòmic i social dels familiars dels nens incideix directament en l'aparició de patologies, que cada vegada sorgeixen més prematurament.

AVORRIMENT I DESMOTIVACIÓ

En l'àmbit educatiu, les patologies provoquen un augment de l'avorriment, menys ganes d'aprendre i desmotivació o pèrdua d'expectatives "perquè el pacient sent que ningú l'entén, se sent sol i exclòs" segons Sunyer.

"La crisi econòmica crea pobresa i angoixa en la família. Aquesta angoixa produeix una descomunicació pare-fill, que fa que els nens se sentin aïllats socialment i recorrin a les xarxes socials com a vàlvula d'escapament" ha afegit Calafat.

Notícies relacionades

Segons dades de l'OMS, només un 5% del pressupost del ministeri de Sanitat va destinat a la inversió de recursos per a l'atenció assistencial dels nens i adolescents.

Pel que fa a la Xarxa de Salut Mental a Catalunya, Marta Poll ha advertit que "és necessària una col·laboració interdepartamental perquè la intervenció amb els pacients sigui més efectiva", i ha afegit que "una millor comunicació entre els professionals ajudaria a tenir un servei més específic, sobretot en pediatria".