El PP desinfla les demandes internes a favor de regular la gestació subrogada

Casado al·lega que el congrés popular no és el fòrum adequat per legislar-ho i demana deixar la seva concreció als parlaments

Ciutadans puja al carro i organitza aquest dimarts una conferència per demanar una llei que reconegui aquesta pràctica

zentauroepp36896774 gra184  madrid  16 01 2017   el vicesecretario de comunicaci170116142752

zentauroepp36896774 gra184 madrid 16 01 2017 el vicesecretario de comunicaci170116142752 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Tot sembla indicar que el PP no proposarà regular la gestació sub­rogada en el seu congrés del pròxim cap de setmana, tot i que diversos barons del partit han recolzat que es doni una sortida als pares que es veuen obligats a recórrer a l’anomenat ventre de lloguer. El portaveu conservador, Pablo Casado, va assenyalar ahir que el conclave popular no és «el millor fòrum» per debatre determinats assumptes «de molt calat», i per això va apostar perquè la direcció del partit busqui un «posicionament comú» amb una redacció que admeti que «aquestes realitats susciten debat» i deixi la seva concreció per al Parlament nacional, els autonòmics o els comitès de bioètica.

Si fos així, les pretensions del president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que recolza una de les esmenes a favor de la maternitat subrogada, i d’altres com la madrilenya Cristina Cifuentes caurien en sac foradat. És un tema que divideix el PP, ja que el sector més conservador, que s’oposa també a l’avortament, és contrari a la regulació, d’aquí que la direcció pretengui arribar a una posició unitària en el congrés, encara que això suposi no definir-se en excés sobre el tema.

SÍ AL VOT EN CONSCIÈNCIA

Davant les tensions que generen aquests i altres afers socials en el seu si, el PP ha decidit acceptar l’esmena que reclama que els seus parlamentaris puguin votar en consciència determinades qüestions morals. Casado va assegurar ahir que aquesta possibilitat no posarà en qüestió «principis i valors» del PP, ja que no es permetrà trencar la disciplina de vot en aquells assumptes que estiguin recollits en el programa electoral.

Notícies relacionades

Els populars s’obren al vot en consciència perquè volen ser «la casa comuna del centre dreta», segons va argumentar Casado, i saben que en aquesta definició hi caben persones de diferents plantejaments ideològics, fet que en més d’una ocasió els ha ocasionat dissensions internes.

També Ciutadans ha abordat el debat de la gestació subrogada i avui celebrarà una conferència amb experts, polítics i pares per deixar clar que ells sí que recolzen que es regulin per llei aquesta mena de pràctiques.