La Generalitat reconeixerà per primera vegada els pares que recorrin a ventres de lloguer

Donarà permisos de maternitat i paternitat als treballadors públics que optin per la gestació subrogada

Una dona embarassada.

Una dona embarassada. / MARINA VILANOVA

1
Es llegeix en minuts

La Generalitat reconeixerà per primera vegada els pares que optin pels ventres de lloguer als països on aquesta via està legalitzada. Governació té previst enviar aquest dimarts una instrucció a tots els departaments del Govern català perquè facilitin permisos de maternitat i paternitat als treballadors públics que vagin a buscar fills a fora mitjançant la gestació subrogada, segons ha avançat RAC-1.

Des de fa dos mesos la Seguretat Social ha estès les prestacions per maternitat, adopció o acolliment en dos casos en què els progenitors s'havien dirigit a la maternitat subrogada o de ventres de lloguer per ser pares. Catalunya es convertirà en la primera comunitat que ho regularitza.

Fins ara la Generalitat havia denegat totes les peticions de baixes als pares per gestació subrogada, després de consultar-ho a la Seguretat Social. Però fa uns mesos, una funcionària va preguntar pel permís i aquesta vegada els juristes del Govern van considerar que hi havia prou base per a la concessió, després de les últimes sentències del Suprem.

Notícies relacionades

El ple de la Sala Social de l'alt tribunal va resoldre recentment aquest innovador criteri en dos recursos de cassació. Un el presentava una dona treballadora que va tenir un fill en virtut d'un contracte de gestació per substitució. El nen va ser inscrit al Registre del Consolat d'Espanya a Los Angeles.

L'altre recurs era d'un espanyol que va concertar una reproducció assistida a l'Índia. Va tenir dues nenes, i la mare "de lloguer" va acceptar que l'home assumís en exclusiva "totes les funcions i obligacions que es deriven de la pàtria potestat". Les nenes van ser inscrites així en el registre consular i el pare les va portar a Espanya.