DESASTRE MEDIAMBIENTAL

El Japó dobla la factura per desmantellar Fukushima

Les despeses han crescut fins als 166.000 milions d'euros i el sobrecost serà sufragat encarint la llum

El full de ruta, criticat per Greenpeace, s'allargarà durant 40 anys

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

El Japó ha admès que la factura de Fukushima doblarà el que estava previst i que els contribuents ho notaran. És l’última evidència del camí pedregós que s’haurà de recórrer durant 40 anys fins al desmantellament de la central. Els 11 bilions de iens que Tòquio va estimar el 2013 han crescut fins als 20 bilions (166.500 milions d’euros), segons els últims comptes del Ministeri de Comerç. Les despeses per compensacions a les víctimes passen de 5,4 bilions de iens a 8 bilions, i les de les tasques de descontaminació pugen de 2,5 bilions de iens a 5 bilions. També augmenta la partida per al desmantellament de la central i només aguanta la del tractament de l’aigua radioactiva, segons el diari financer Nikkei.

El sobrecost serà sufragat encarint el servei de la llum, afegeix el mitjà. Tòquio no ha emès cap desmentiment. Tepco, la companyia que gestiona Fukushima i l’elèctrica més important del país, està obligada pel Govern a assegurar fons per gestionar la infausta central. Mesos enrere ja es rumorejava que el seu cost empetitiria les previsions anteriors. Un grup d’experts creat recentment estudia la possibilitat d’estendre el crèdit governamental de nou bilions de iens sense interessos que l’elèctrica haurà de tornar en 30 anys. No és clar que ni l’expansió del crèdit ni la pujada del preu de la llum permeti afrontar totes les despeses a Tepco.

El desmantellament de la central durarà 40 anys, segons el full de ruta de Tòquio. Primer s’eliminarà el combustible usat de les piscines de refredament dels reactors; en la dècada següent es retirarà el material fos de l’interior dels reactors, i després es netejarà la radioactivitat als voltants de la planta i les poblacions a la zona d’exclusió i es tractaran els deixalles radioactives.

Notícies relacionades

Però el pla ha acumulat contratemps. Tepco va reconèixer mesos enrere que el publicitat anell gelat no atura les filtracions d’aigua contaminada. És un projecte elefantíac que consisteix a congelar el sòl amb barnilles, i polèmic pel seu alt cost i dubtosa eficàcia. El primer ministre, Shinzo Abe, el va anunciar en vigílies de l’elecció olímpica per tranquil·litzar l’opinió pública mundial quan les filtracions se succeïen.

Els plans oficials són «totalment irreals», segons Greenpeace, ja que l’extracció del combustible trigarà dècades a portar-se a terme. Fins i tot la companyia ha admès que desconeix en quin estat es troba ni a on. «La tecnologia per extreure’l encara no existeix i l’accés és impossible tant per a homes com per a robots pels alts nivells de radioactivitat. La crisi nuclear no té final», assenyalava.