Tribunal Suprem

El Suprem estén les prestacions de maternitat als ventres de lloguer

El tribunal considera que l'atenció als menors "és el punt de vista predominant" en aquestes ajudes

undefined15609317 tema generico embarazo mujer embarazada161020181215

undefined15609317 tema generico embarazo mujer embarazada161020181215

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El Tribunal Suprem ha estès les prestacions per maternitat, adopció o acolliment a dos casos en què els progenitors havien recorregut a la maternitat subrogada o ventres de lloguer per ser pares. Un dels recursos era, a més, d’un home que es va desplaçar a l’Índia per ser pare amb el seu material genètic.

El ple de la Sala Social de l’alt tribunal ha resolt amb aquest innovador criteri dos recursos de cassació. Un el presentava una dona treballadora que va tenir un fill en virtut d’un contracte de gestació per substitució. El nen va ser inscrit al Registre del Consolat d’Espanya a Los Angeles.

L’altre recurs era d’un espanyol que va concertar una reproducció assistida a l’Índia. Va tenir dues nenes i la mare «de lloguer» va acceptar que l’home assumís en exclusiva «totes les funcions i obligacions que es deriven de la pàtria potestat». Les nenes van ser inscrites així al registre consular i el pare les va portar a Espanya.

La Seguretat Social va denegar en els dos casos les prestacions sol·licitades al considerar que la llei de reproducció assistida proclama la nul·litat del contracte de maternitat per substitució. La majoria del ple de la Sala Social del Suprem ha donat la raó als progenitors, ja que no aprecia conducta fraudulenta i considera que l’atenció als menors «és el punt de vista predominant quan es tracta de prestacions de Seguretat Social».

    

JURISPRUDÈNCIA

Notícies relacionades

En aquest sentit, la nota en què s’avancen les dues sentències explica que les prohibicions sobre inscripció registral o sobre el mateix contracte de maternitat per substitució «queden al marge del problema» i que amb la seva decisió no es crea una nova prestació de la Seguretat Social, sinó que s’interpreten les actuals d’acord amb les exigències de l’ordenament jurídic. En aquest sentit, cita la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans i diversos preceptes constitucionals.

Respecte a l’home, el ple assenyala que les prestacions de maternitat també cobreixen supòsits d’adopció o acolliment i recorda que quan la mare biològica no pot disfrutar-les es transfereixen al pare. H