investigació per la mort d'una nena de 8 anys

Salut atribueix a una decisió mèdica la tardança de l'ambulància de Blanes

La conselleria assenyala que l'hospital no li va donar la màxima urgència

CCOO sosté que l'espera va ser de quatre hores i critica que només hi hagi dos vehicles pediàtrics

mg 2688

mg 2688

3
Es llegeix en minuts

El Departament de Salut ha obert una investigació per aclarir les circumstàncies de la mort d’una nena de 8 anys a l’Hospital Comarcal de Blanes mentre esperava una ambulància pediàtrica per ser traslladada a l’Hospital Josep Trueta de Girona. La conselleria que dirigeix Antoni Comín ha admès que el vehicle mèdic va trigar dues hores i 18 minuts a arribar al seu destí, però també ha puntualitzat que es va trigar aquest temps perquè els metges van considerar que la vida de la menor no estava en risc, per això van sol·licitar el servei amb una prioritat 1 en lloc de prioritat 0, que s’aplica quan la situació és crítica.

Fonts del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van assegurar ahir que si s’hagués establert la prioritat màxima (nivell 0), l’ambulància pediàtrica hauria arribat en tan sols 30 o 40 minuts, «el temps que es triga a arribar des de la base de l’ambulància fins a l’Hospital de Blanes», van assegurar. Un altre aclariment de les mateixes fonts és que es va utilitzar aquell vehicle, i no qualsevol altra UCI mòbil (com la que, segons CCOO, estava aparcada a les portes del mateix hospital) per una qüestió de protocol, ja que les unitats de suport vital avançat pediàtriques (SVAP) «estan destinades a realitzar trasllats secundaris i interhospitalaris».

Salut va explicar que l’espera es va allargar des de diumenge a les 5.52 hores, quan el SEM va rebre l’avís de l’Hospital de Blanes, fins a les 8.10, moment en què l’ambulància pediàtrica va arribar al centre procedent de l’Hospital de la Vall d’Hebron. A les 6.18, puntualitza Salut, el SEM va confirmar el Trueta com a hospital de destí. Fonts del servei d’emergències mèdiques asseguren que totes les trucades estan gravades, com marca el protocol.

DUES VERSIONS

Contràriament, CCOO, que ha denunciat públicament el cas, manté que l’espera per a l’ambulància va ser del voltant de quatre hores i no de les dues i 18 minuts que indica Salut. «Es va avisar el SEM cap a les quatre tocades i la unitat no va arribar fins a les 8. No és cert que l’avís fos a les 5.53», concreta Edgar Felip, membre del comitè d’empresa de CCOO, que va precisar que van ser «uns polítics de Blanes» els que van alertar del cas a la central sindical.

Maria Àngels Rodríguez, responsable de Sanitat de CCOO de Catalunya, va insistir que hi ha dues versions sobre els fets, la del SEM i l’aportada per professionals del centre hospitalari (la que ells defensen), que apunta que l’ambulància va trigar quatre hores a arribar.

El sindicat considera que la trista mort de la menor ha demostrat la falta de recursos en la sanitat catalana, ja que només hi ha dos d’aquests vehicles pediàtrics per a tot Catalunya, i tots dos tenen la seva base a Barcelona (Hospital de la Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu).

«És increïble que tan sols n’hi hagi dues unitats a Catalunya, com a mínim n’hi hauria d’haver una a cada província», sosté Rodríguez, que confirma que, en qualsevol cas, en situacions de gravetat també arriben a utilitzar-se els vehicles destinats a adults. La responsable sindical considera que el cas es va veure agreujat al tenir lloc de nit i un cap de setmana, perquè durant el dia és habitual l’ús d’helicòpters per a emergències.

«De totes maneres s’ha d’aclarir per què es va trigar tant de temps, ja que el desplaçament de Barcelona a Blanes es pot fer en tan sols mitja hora», va afegir Rodríguez.

Des de l’hospital de Blanes defensen l’actuació dels seus professionals i asseguren que es van seguir els protocols establerts per tractar la pacient. Després d’intentar estabilitzar la malalta, els sanitaris van optar per traslladar-la al Josep Trueta, hospital de referència de la província.

RECTIFICACIÓ DE BLANES

Notícies relacionades

A les dues versions enfrontades sobre la tardança de l’ambulància, s’hi va sumar la controvèrsia que va provocar un comunicat de l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez (que va rectificar posteriorment) en què va assegurar, després de parlar amb el conseller de Salut, que aquest li havia comentat que per traslladar la nena des de Blanes fins al Josep Trueta no era necessària una ambulància pediàtrica, i hauria sigut suficient una UCI medicalitzada (actuals SVA).

En la mateixa nota l’ajuntament, sempre assenyalant Comín com a font, informava que l’autòpsia a la nena indica que va morir a causa d’una sèpsia, és a dir, una infecció generalitzada. Hores més tard, una nova nota municipal va rectificar i va negar que el conseller li hagués facilitat aquestes dades.