REACCIONS AL DOBLE HOMICIDI REGISTRAT A LLEIDA

"Ens uneix una gran amistat amb els agents rurals"

El president d'una associació de caçadors de Vacarisses lamenta la "desgraciada acció d'un boig"

Explica que a la caça li queda poc més de dues dècades, perquè no hi ha relleu generacional

zentauroepp36976411 companys del ca ador detingut per la mort de dos agents rura170121173155

zentauroepp36976411 companys del ca ador detingut per la mort de dos agents rura170121173155

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La caça sembla un esport minoritari. Si es fa un cop d'ull al llistat d'associacions i federacions esportives, resulta que hi ha més gent amb escopeta que amb un pilota de bàsquet o una canya de pescar. A Catalunya hi ha unes 1.400 entitats futbolístiques, unes 500 de bàsquet, 300 de pesca i, encara que costi de creure, més de 900 clubs de caça. A Vacarisses, d'on és natural l'home de 28 anys que s'ha entregat als Mossos després de disparar a dos agents rurals, hi ha dues associacions de caçadors. 

Joan Santmartí presideix la Societat Caçadors Vacarisses, que va arribar a tenir 60 socis però avui està a prop de la dissolució. El primer que aporta Santmartí és el seu condol a les famílies per aquesta desgràcia. En conversa amb aquest diari, assegura que l'autor dels trets no pertany al seu club, i que és habitual que la gent del poble marxi fora a caçar, "ja que aquí tot l'entorn està protegit". Estan envoltats pel parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. "Un dia aquí, l'altre allà; no hi ha un lloc concret, anem a tot arreu, sempre que hi hagi el corresponent permís". 

"ELS MATEIXOS INTERESSOS"

El president d'aquest club assegura que això ha sigut "l'acció d'algú que s'ha trastocat". Demana, en aquest sentit, que es desvinculi la caça d'aquesta tragèdia. "Si hagués sigut mecànic i hagués tingut un tornavís a mà, també l'hauria utilitzat". Assegura que els caçadors mantenen "una gran amistat amb els agents rurals", perquè els uneixen "els mateixos interessos". "Som els primers interessats que tot es faci bé", sosté.

Notícies relacionades

Sanmartí es queixa de la mala fama que arrossega aquest esport. Una imatge negativa que, a la seva manera de veure, causarà que la caça desaparegui "en poc més de 20 anys perquè no hi ha relleu generacional". La mitjana d'edat dels caçadors supera els 55 anys. A Espanya, segons dades de la Federació Espanyola de Caça, hi ha un milió de caçadors, 500.000 menys que abans de la crisi. L'activitat d'aquest col·lectiu genera, segons les seves xifres, prop de 54.000 llocs de treball, entre directes i indirectes, i mou al voltant de 3.500 milions d'euros. Només entre el 2000 i el 2015, a Espanya van caure 161 milions de peces de caça menor (guatlla, perdiu, conill, llebre, tórtora...).

BOSC SENSE CONTROL

Paco Piera, president de la Federació Catalana de Caça fins a l'estiu passat, explicava a EL PERIÓDICO fa un parell d'anys quins serien els efectes de la desaparició de la caça: "Si deixéssim de sortir al bosc durant dos anys, el Govern hauria de crear un cos especial per poder mantenir els terrenys agrícoles i que es pogués circular per la carretera".