TRAGÈDIA A LA LOCALITAT D'ASPA

Un caçador mata dos agents rurals i s'entrega a la policia a Lleida

Ismael Rodríguez Clemente ha disparat al cap a les dues víctimes amb una escopeta per a la qual no tenia llicència

El conseller d'Interior assegura que no es tracta d'un accident i censura la "intencionalitat claríssima" del detingut

zentauroepp36976394 roba del ca ador detingut i l escopeta amb qu presumptament170121180133

zentauroepp36976394 roba del ca ador detingut i l escopeta amb qu  presumptament170121180133
img 4646

/

3
Es llegeix en minuts
MARIA JESÚS IBÁÑEZ / LLEIDA

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dissabte un caçador, Ismael Rodríguez Clemente, de 28 anys, com a presumpte autor de la mort de dos agents rurals a Aspa (Segrià). Fonts de la policia autonòmica han explicat que ha sigut el mateix caçador qui ha alertat el telèfon d'emergències 112 i ha explicat que havia disparat contra dues persones en un camp de la localitat. L'home, segons ha avançat el conseller d'Interior, Jordi Jané, no tenia llicència per utilitzar l'escopeta de cartutxos amb què ha comès el crim, encara que sí que en tenia per utilitzar armes d'una altra tipologia.

L'arrestat, que passarà a disposició judicial dilluns a Lleida, ha disparat tres trets al cap dels agents rurals, que han mort pràcticament a l'acte. Les víctimes són Francesc Xavier Ribas Villa, de 43 anys, veí de Lleida i pare d'un nen de 10 anys, i David Iglesias, de 39 anys, resident a la pròxima localitat d'Alcoletge (Segrià) i pare, en aquest cas, d'una nena de set.

La policia autonòmica ha rebut l'avís cap a les 11.40 hores, i quan han arribat al lloc s'han trobat morts els agents, que mai van armats. El detingut, Ismael Rodríguez Clemente, té 28 anys, resideix a Vacarisses (Vallès Occidental) i s'ha entregat voluntàriament. El conseller Jané ha descartat, de manera rotunda, que el succés hagi sigut conseqüència d'un accident de caça. "Es tracta d'un fet criminal, d'un doble homicidi realitzat amb una intencionalitat claríssima", ha sentenciat el titular d'Interior.

L'autor anava acompanyat de tres persones més que no han presenciat els trets però que poc després, segons ha aportat Jané, l'han instat a fer la trucada al 112. Tots ells havien arribat a Aspa aquesta dissabte, amb dos acompanyants, per participar en una jornada de caça del tord al vedat de caça de la localitat.

ESCOPETA DEL CALIBRE 12

El conseller ha lamentat "la intencionalitat" amb què ha actuat el caçador, que sí que tenia llicència de tipus D, que permet fer servir un rifle, però no la E, obligatòria per utilitzar l'escopeta Benelli del calibre 12, "d'estructura moderna", amb què ha perpetrat el crim, segons sembla apuntant directament al cap. El responsable d'Interior ha explicat que el caçador ha realitzat tres trets (el màxim que permeten les característiques d'aquesta escopeta). En el passat sí que havia tingut el pertinent permís E, però mai el va renovar i va acabar caducant. L'escopeta, de fet, havia sigut de la seva propietat, però la va vendre. 

"És la primera vegada, en els 30 anys d'història que té el cos d'Agents Rurals de Catalunya que ocorre un fet com aquest", ha postil·lat Meritxell Serret, consellera d'Agricultura, departament del qual depenen aquests especialistes en la vigilància i cura del medi ambient. 

Jané també ha avançat que després d'aquesta tragèdia s'estudiaran els protocols sobre l'obtenció dels permisos d'armes. L'escopeta estava en situació activa, però a nom d'una altra persona. El conseller ha demanat "no criminalitzar" el col·lectiu dels caçadors: "Estaríem sent injustos si volguéssim estigmatitzar tot un col·lectiu. Centenars de persones surten cada setmana a caçar i no passa mai res. No els representa, això no és fruit d'un accident, sinó un acte criminal". 

UN RECLAM TURÍSTIC

L'Ajuntament d'Aspa havia obert fa pocs dies un període d'inscripcions per a la caça del tord al terme municipal. 

Tot apunta que els agents s'haurien acostat a l'home durant un control rutinari. L'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial de Ponent treballa en el cas.

Notícies relacionades

La caça del tord s'ha convertit en tot un reclam turístic per a aquesta localitat, que ofereix la possibilitat de caçar al municipi per 40 euros. La temporada es va obrir el 7 de gener i aquesta previst que s'acabi a finals de febrer. 

A través d'un comunicat, CCOO ha lamentat la mort dels dos agents rurals. "Fa 20 anys que anem advertint que es podia produir una situació com aquesta", reporta la nota. Un dels agents morts havia sigut delegat d'aquest sindicat entre els anys 2012 i 2014. L'altra víctima, assegura el comunicat, era delegat de prevenció des del desembre i estava destinat a ser l'encarregat d'impulsar el "protocol contra les amenaces i les agressions que sovint pateix aquest cos".