AL SENAT

La ministra de Sanitat insisteix que no augmentarà el copagament

El PSOE assegura que no recolzarà un increment de les tarifes als pensionistes

 

  / EFE / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha reiterat aquest dijous al Senat que "no està a l'agenda del Govern" incrementar el copagament de medicamentsincrementar el copagament de medicaments a pensionistes i ha lamentat si no es va explicar bé quan va donar a entendre que podia fer-ho, cosa que li ha valgut els retrets de tots els partits de l'oposició.

"Voldria dir-los sincerament que ho lamento si les meves paraules han sigut malinterpretades o potser no em vaig explicar bé", ha defensat durant la seva compareixença a la Cambra alta, on no ha abordat el tema fins a la seva segona intervenció després de les preguntes de diversos senadors perquè aclarís la seva postura. Montserrat ha insistit en la seva defensa que "aporti menys el que menys té" i, per això, segons ella, el sistema de copagament segons renda que va introduir el Govern en l'anterior legislatura és "més just, proporcional, equitatiu i solidari" que el que hi havia abans.

A més, ha defensat que Espanya fa 50 anys que té el copagament en la compra de medicaments a les farmàcies però, a diferència de molts altres països europeus que ha enumerat, no té cap "copagament sanitari" a l'atenció primària, especialitzada o urgències.

El senador socialista José Martínez Olmos ha criticat la ministra per haver suggerit fa unes setmanes una possible pujada del copagament als pensionistes quan ha suposat una "barrera d'accés" a medicaments per a molts d'ells, i li ha advertit que per modificar aquest sistema s'hauria de canviar per llei i "no comptarà amb el PSOE" per a aquesta reforma.

TARGETA SANITÀRIA

"És lògic que pagui més el que més té, però no el que està més malalt", ha afegit la senadora d'Units Podem María Concepción Palencia, que ha assegurat que la mesura ha resultat "ineficaç" com a mesura d'estalvi i ha generat "més desigualtat" en el model sanitari. A més, ha criticat la ministra per "cert oportunisme de caràcter progressista" al parlar dels pensionistes amb més ingressos quan "en realitat no solen usar la sanitat pública".

Montserrat no ha respost a la petició que li han fet tots els grups de l'oposició perquè derogui el decret de reforma sanitària que va deixar sense targeta sanitària els immigrants irregulars i va introduir el copagament per als pensionistes. Però sí que ha demanat que es deixi de confondre els ciutadans, ja que l'accés universal a l'assistència sanitària, "encara que els sàpiga greu a alguns", no va ser real a Espanya fins al 2012, quan es va aprovar aquell decret "amb un govern del PP".

REBUIG DELS METGES

El president de l'Organització Mèdica Col·legial, Juan José Rodríguez Sendín, ha rebutjat aquest dijous el copagament per als medicaments que són necessaris per mantenir la vida i la salut. "No estem d'acord amb el model de copagament", ha assenyalat, i ha argumentat que els medicaments ja es paguen amb els impostos, i això permet atendre a tothom en condicions d'igualtat.

Notícies relacionades

Rodríguez Sendín ha indicat que els fàrmacs que són importants per a la vida i per mantenir un nivell de salut adequat haurien de ser gratuïts per a tothom. En canvi, s'ha mostrat partidari d'implementar el copagament per als medicaments que són prescindibles i substituïbles per altres de previs, ja que la necessitat està coberta.

"El més important és que cap espanyol, davant una necessitat per preservar la seva salut, no tingui cobert o garantit el medicament que necessita per a la seva curació".