POLÈMICA

Ensenyament veta la instal·lació de càmeres a les aules

Un institut públic de la Seu d'Urgell volia col·locar un dispositiu al·legant conflictivitat en una classe

La conselleria recomana buscar vies de diàleg en comptes de "posar una càmera al clatell de cada alumne"

fcasals36819005 sociedad la seu d urgell lleida salida de alumnos del ins170109160841

fcasals36819005 sociedad  la seu d urgell   lleida salida de alumnos del ins170109160841
Càmeres a lIES Joan Brudieu de la Seu

/

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / LA SEU D'URGELL

La Conselleria d’Ensenyament ha vetat l’ús de càmeres de videovigilància a l’interior de l’institut públic Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, que a finals de desembre havia anunciat la instal·lació d’aquests dispositius a petició de l’equip docent per la conflictivitat de determinades aules. El centre, el primer a Catalunya que proposava una mesura com aquesta, va emetre ahir un comunicat en què fa marxa enrere en la seva decisió i en què recorda que no havien arribat a entrar en funcionament.

Ensenyament, que assegura que ha sigut el mateix institut el que ha decidit rectificar, manté la postura que, abans d’adoptar una mesura tan dràstica com la col·locació de videovigilància, «s’han d’esgotar totes les altres vies per garantir la convivència» en un centre educatiu. La instal·lació de càmeres és, en tot cas, un extrem «molt excepcional» que només es justificaria, diu la conselleria que dirigeix Meritxell Ruiz, si respongués a un criteri de «proporcionalitat, a un objectiu concret i a un benefici superior a l’intrusisme que suposa la col·locació d’una càmera». Així mateix, considera que aquesta mesura hauria de tenir el consens de tots els afectats, incloent-hi els alumnes i si són menors, els pares.

La instal·lació del dispositiu, que va ser col·locat per Nadal en una única aula, ha generat el rebuig generalitzat d’alumnes i pares. Pels carrers pròxims a l’institut, situat als afores de la Seu d’Urgell, han aparegut cartells amb la fotografia del director, Xavier Falcó, i la frase: «El Gran Germà t’està mirant» en anglès.

«Tot això s’ha organitzat per un grup de tercer d’ESO en què en els canvis de classe, entre la sortida d’un professor i l’arribada del següent, s’organitzaven aldarulls», va explicar ahir al matí una alumna, a les portes del centre.

Els alumnes asseguren que, malgrat aquest cas puntual, el Joan Brudieu no és, en absolut, un institut conflictiu. «Ni el centre és d’alta complexitat, ni ho és la ciutat de la Seu d’Urgell, ni ho és tampoc la comarca», va corroborar el director dels serveis territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés. La decisió de no activar les càmeres finalment –que els alumnes diuen que ja han vist instal·lades– «ha sigut de la mateixa direcció de l’institut, que ha reconsiderat la seva postura», va assenyalar Cullerés.

«El que sí que hi ha d’haver als centres són programes per fomentar la convivència entre els estudiants», va subratllar el delegat d’Ensenyament a Lleida, que va recordar a la direcció del Joan Brudieu que té a la seva disposició «tot un equip de suport d’experts pedagògics i psicològics que els poden orientar en aquest sentit».

LABORATORIS I ORDINADORS

Cullerés es va mostrar totalment contrari a instal·lar aquest tipus de sistemes de control, «que és com posar una càmera al clatell als alumnes», i va assegurar no tenir constància de cap centre educatiu amb càmeres de videovigilància dins de les aules. «Sí que n’hi ha –va reconèixer– en espais on es troben materials d’alt cost, com els laboratoris o les sales d’informàtica». El mateix institut de la Seu d’Urgell les té instal·lades en aquestes sales específiques, així com en el perímetre exterior i en alguns passadissos.

Com ja va fer dissabte l’Assemblea d’Estudiants del Joan Brudieu, que va emetre un comunicat per expressar el seu rebuig a la instal·lació de les càmeres, els joves alumnes del centre van mostrar ahir la seva indignació. També els seus pares, que ahir mateix van mantenir una reunió amb la direcció.

«No sabíem res de tot això, quan vam marxar fa dues setmanes de vacances no se’ns va dir que farien una cosa així i aquest dilluns alguns professors han confessat que ells tampoc en tenien ni idea», explicava una de les noies que van sortir de les instal·lacions de l’institut, amb l’entrepà a la mà, a l’hora del pati de mig matí.

Notícies relacionades

L’assemblea estudiantil considera que amb aquesta mesura la direcció del centre fa un «abús de la seva situació d’ostentació del poder», «criminalitza» els alumnes, els posa «sota control» i els «usurpa» la seva privacitat. Per tot això, l’assemblea va demanar «ajuda» a docents i famílies per «paralitzar i fer rectificar aquest control» a què asseguren que els vol sotmetre el director.

El sistema de videovigilància que grava l’exterior de l’institut des de fa anys es va instal·lar perquè els caps de setmana uns gamberros trencaven periòdicament els vidres del centre i accedien a l’interior.