El Govern negocia amb els autors tornar a carregar el cànon digital als suports

Quan la llei entri en vigor, la indústria encarirà els productes informàtics, des d'ordinadors fins a memòries USB

zentauroepp15548115 barcelona   24 03 2011  la audiencia nacional anula la norma161216112058

zentauroepp15548115 barcelona 24 03 2011 la audiencia nacional anula la norma161216112058 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El Govern està negociant amb les entitats que gestionen els drets d’autor tornar al cànon digital, la quantitat atorgada als autors com a compensació per les còpies privades que els usuaris fan de llibres, discos, pel·lícules i videojocs. El cànon va quedar fulminat el 2011, quan l’Executiu, no fent cas a les entitats que representen als creadors, el va substituir per una partida dels Pressupostos Generals de l’Estat de manera que tots els espanyols –facin o no còpies privades– van començar a pagar amb diner públic aquesta compensació. El sistema va ser desaprovat tant pels tribunals europeus com pels espanyols.

    Al contrari del que va succeir el 2011, el Ministeri de Cultura sí que s’ha assegut ara amb les entitats de gestió de drets per redactar la nova norma, que estarà inclosa en la llei de propietat intel·lectual i que haurà de definir qui paga la compensació, el règim d’excepcions i les mesures de control. Si el text inclou finalment la recomanació dels creadors –és molt probable que ho faci–, la partida econòmica recaurà sobre els fabricants de tecnologia. És a dir, tornarem al cànon digital de manera que la indústria encarirà els productes informàtics –des de mòbils fins a ordinadors, reproductors o memòries USB– per compensar el pagament als autors, un ­sistema idèntic al que hi havia abans del 2011. Les associacions que diuen representar els internautes ja han tornat a posar-se en peu de guerra.

    «Seria un suïcidi polític que el Govern no ens escoltés abans d’aprovar la nova normativa. Ho va fer el 2011, però ara sí que hi ha hagut reunions», assegura Rafael Sánchez, membre d’EGEDA (Entitat de Gestió de Drets dels Productors Audiovisuals). Sánchez destaca que la norma espanyola que carregava la compensació als autors als Pressupostos generals de l’Estat era «contrària» a les legislacions de països com per exemple França, Itàlia i Bèlgica. 

Notícies relacionades

    La llei, de fet, va ser fulminada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va deixar clar que el sistema espanyol era il·legal perquè era contrari a les directives europees. També el Tribunal Suprem va posar pegues a la norma pel que fa al pagament de les persones jurídiques. «El Govern es va comprometre a canviar la norma i a mantenir un diàleg fluid amb nosaltres. I això és el que s’ha fet», va destacar el representant d’EGEDA.

PARTIDA TRANSITÒRIA

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el titular de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, va destacar que la partida als pressupostos generals sempre va ser considerada com a «transitòria» fins que hi hagi un model únic europeu i comú, cosa que encara no és una realitat. «L’Executiu està complint les sentències judicials i està parlant amb el sector per veure quina és la millor manera de desenvolupar la ­nova norma», ha subratllat. El ministre i portaveu del Govern ha garantit que el nou model de compensació per còpia privada en el qual està treballant «és ajustat a la normativa europea, modern i perdu­rable».