Dia Mundial de la Sida

Unicef adverteix que les noves transmissions de VIH en adolescents podrien augmentar un 60% el 2030

Segons l'organització, cada dos minuts un adolescent contrau el virus

Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. / MONTSERRAT COMESAÑA

2
Es llegeix en minuts

Les noves transmissions de VIH entre els adolescents podrien augmentar anualment des de 250.000 el 2015 a gairebé 400.000 el 2030, és a dir, un 60%, si s'estanquen els progressos per arribar a aquest grup d'edat, ha advertit aquest dijous el Fons de l'ONU per a la Infància (Unicef) en un informe publicat amb motiu del Dia Mundial de la Sida.

"El món ha aconseguit enormes progressos en els esforços mundials per posar fi al VIH/sida, però la lluita està lluny d'haver-se acabat, especialment per als nens i els adolescents", ha advertit el director executiu d'Unicef, Anthony Lake.

"Cada dos minuts, un altre adolescent, el més probable, una nena, contraurà el VIH. Si volem posar fi al VIH/sida, necessitem recuperar el sentiment d'urgència que aquesta qüestió mereix, i redoblar els nostres esforços per arribar a cada nen i cada adolescent", ha defensat.

Segons Unicef, la sida segueix sent una de les principals causes de mort entre els adolescents, ja que va costar la vida de 41.000 nens d'entre 10 i 19 anys el 2015, d'acord amb el setè informe de situació sobre infància i VIH/sida, 'Per cada nen: acabeu amb la sida'.

Aquest document proposa estratègies per accelerar els progressos en la prevenció del VIH/sida entre els adolescents i el tractament de les persones que viuen amb la malaltia. Concretament, planteja invertir en innovació, incloses les solucions locals, reforçar la recol·lecció de dades i posar fi a la discriminació de gènere, incloses la violència masclista i la lluita contra l'estigma.

Així mateix, defensa la necessitat de prioritzar els esforços per abordar les vulnerabilitats dels adolescents proporcionant-los activitats combinades de prevenció, com la profilaxi prèvia a l'exposició, transferències en efectiu i una educació sexual integral.

Segons les dades del 2015, al món hi ha prop de 2 milions d'adolescents de 10 a 19 anys amb VIH. L'Àfrica Subsahariana és la regió més afectada. Aquí, les nenes van representar tres de cada quatre noves transmissions entre els adolescents de 15 a 19 anys. Durant el 2015, 1,1 milions de nens, adolescents i dones van contraure el virus.

PREVENCIÓ TRANSMISSIÓ MARE-FILL

D'altra banda, l'informe d'Unicef ha constatat notables progressos en la prevenció de la transmissió de mare a fill del VIH/sida. Concretament, a tot el món es van evitar 1,6 milions de noves transmissions entre mares i fills entre el 2000 i el 2015.

Segons l'agència de l'ONU, els nens de 0 a 4 anys que viuen amb VIH corren més risc de morir per causes relacionades amb la sida, en comparació amb els altres grups d'edat, i sovint el seu diagnòstic i tractament arriba massa tard.

Notícies relacionades

Només la meitat dels nadons nascuts de mares que viuen amb VIH/sida són sotmesos a una prova de VIH en els dos primers mesos de vida, i l'edat mitjana en què comença el tractament entre els nens que han contret verticalment VIH a l'Àfrica subsahariana és de 4 anys, ha precisat Unicef en el seu informe.

Per últim, l'agència especialitzada en la infància ha lamentat que malgrat els avenços per evitar noves transmissions i per reduir les morts, el finançament per a la resposta al VIH/sida ha disminuït des del 2014.