INFORME DE SANITAT

Vuit de cada deu nous diagnosticats de VIH a Espanya són homes

El 20% dels prop de 160.000 espanyols que tenen el virus ho desconeixen

2
Es llegeix en minuts

Espanya hi viuen entre 130.0000 i 160.000 persones amb VIH, de les quals aproximadament el 20% no està diagnosticat, i dels nous diagnòstics vuit de cada deu corresponen a homes, d'entre 29 i 45 anys i la manera de transmissió més freqüent és la relació sexual.

Així consta en l'actualització de l''Informe de vigilància epidemiològica del VIH i sida a Espanya' que ha fet públic avui, vigília del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Fins al 30 de juny d'aquest any s'han rebut des de les comunitats autònomes, Ceuta i Melilla la notificació d'un total de 3.428 nous diagnòstics del virus i s'estima que la taxa per al 2015 serà de 9,44 per 100.000 habitants quan s'hagi completat el registre de tots els casos detectats aquell any.

L'informe relata que la taxa dels nous diagnòstics de VIH són semblants a les d'altres països d'Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), però superiors a la mitjana dels països de la UE i d'Europa Occidental. El 46,5% dels nous diagnòstics el 2015 es van fer de forma tardana i el grup que va presentar més proporció és el d'homes heterosexuals (63,1%).

SEXE I EDAT

El retard en la detecció del VIH va augmentar de manera important amb l'edat, i es va arribar al 63,2% en els més grans de 50 anys. Pel que fa al sexe i l'edat, els homes suposen el 85,9% dels nous diagnòstics i, en general, la taxa específica d'edat més alta es va produir en el grup d'edat de 26 a 29 anys, si bé la majoria dels nous diagnòstics es troben entre els 30 i 39 anys. L'11% té entre 15 i 24 anys i el 14,4%, 50 anys o més.

Respecte a la via de transmissió, la més freqüent és la sexual, en un total de 79% dels casos, dels quals el 53,6% en homes que tenen relacions sexuals amb homes, i el 25,4% en persones heterosexuals. La transmissió en les persones que s'injecten drogues continua en descens i se situa en el 2,8%.

Segons l'informe, també s'ha registrat una tendència descendent en el percentatge de casos en immigrants entre els nous diagnòstics del virus. En concret, ha baixat des del 40% l'any 2009 fins al 30,3% el 2015 i les regions més freqüents són Llatinoamèrica i l'Àfrica Subsahariana.

ESTRATÈGIES

Notícies relacionades

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat ha indicat en un comunicat que s'uneix a la campanya d'ONUSIDA adreçada a la població en general amb el lema: "Aixequem les mans per la #PREVENCIÓVIH", que té com a objectiu promoure estratègies preventives i fomentar el diagnòstic precoç.

El ministeri, a través del Pla Nacional sobre Sida, "dissenya i implementa" anualment una campanya en aquesta data, amb la col·laboració de les comunitats autònomes i les organitzacions socials per difondre el missatge a través de les xarxes socials.