DESASTRE MEDIAMBIENTAL

Comença la neteja de les aigües pròximes a Fukushima per reprendre la pesca al març

Els pescadors de la regió han sigut un dels col·lectius professionals més castigats per la catàstrofe nuclear

Imatge aèria dela central nuclearde Fukushima, l’agost passat.

Imatge aèria dela central nuclearde Fukushima, l’agost passat. / REUTERS / KYODO

1
Es llegeix en minuts

Cooperatives de pescadors de Fukushima han començat a retirar residus del fons marí de les aigües pròximes a l'accidentada central nuclear per poder reiniciar el pròxim mes de març la pesca a la zona, segons han confirmat.

Des de dilluns passat, una trentena de vaixells pesquers utilitzen les seves xarxes per retirar runa, restes de fusta i altres residus del fons marí en una zona d'entre 5 i 20 quilòmetres al voltant de la central de Fukushima Daiichi, va explicar a Efe una portaveu de la confraria pesquera de la localitat d'Iwaki.

Es tracta de la primera vegada que es realitza aquesta tasca en unes aigües on els nivells d'isòtops radioactius són considerats segurs, segons els mesuraments realitzats per l'operadora de la planta, Tokyo Electric Power (TEPCO) i corroborades per l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OEIA).

L'objectiu de recollir aquestes restes arrossegades pel tsunami que va arrasar la zona el 2011 és facilitar la recuperació de l'hàbitat marí, amb el fi últim de reprendre les activitats pesqueres que van ser suspeses a la zona pròxima a la central després de l'accident nuclear desencadenat per la catàstrofe natural.

FINS AL FEBRER

Les cooperatives pesqueres de les localitats de Soma, Futaba i Iwaki, pròximes a Fukushima Daiichi, tenen previst portar a terme les tasques de neteja fins al pròxim febrer, i des del març realitzaran captures de prova per comprovar l'estat dels estocs de peixos a la zona, segons el diari 'Sankei'.

Notícies relacionades

Els pescadors de la regió només poden pescar certes espècies en determinades zones i sotmetre les seves captures a estrictes controls, i han sigut un dels col·lectius professionals més castigats per la pitjor catàstrofe nuclear des de la de Txernóbil (Ucraïna) el 1986.

Les fugues i vessaments resultants de l'accident encara impedeixen que milers de persones que vivien a prop de la central puguin tornar a casa, i també han afectat greument l'agricultura i la ramaderia locals.