La UB elegirà nou rector entre Joan Elias i Màrius Rubiralta

El nom del nou responsable universitari es coneixerà dijous que ve, 1 de desembre, en una segona volta

Els dos finalistes han sigut els candidats més votats aquest dilluns d'entre els set aspirants al càrrec

abertran36451602 el candidats a rector de la ub joan elias i marius rubiralta161129091205

abertran36451602 el candidats a rector de la ub joan elias i marius rubiralta161129091205

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Com era de preveure, el nom del nou rector de la Universitat de Barcelona (UB) no es decidirà fins a la segona volta. El desempat serà dijous que ve, 1 de desembre, finalment entre Joan Elias, catedràtic de Matemàtiques, i Màrius Rubiralta, de Química Orgànica, els dos candidats més votats aquest dilluns d'entre els set aspirants que s'havien presentat a les eleccions per elegir al nou responsable universitari.

Els comicis han sigut reñidos fins a l'últim moment, ja que a molt poca distància de les dues candidatures finalistes ha quedat la de Joan Guàrdia, catedràtic de Metodologia de Ciències del Comportament, que durant el recompte ha mantingut un disputat colze a colze amb Elias i Rubiralta. L'exclusió de Guàrdia de la segona volta ha sigut una de les grans sorpreses de la nit electoral a la UB. 

A més d'ells tres, els altres professors que optaven a dirigir la institució els pròxims quatre anys eren el catedràtic d'Ètica, Norbert Bilbeny; el bioquímic Rafael Franco; el catedràtic de Farmàcia Clínica i Farmacoterapia, Eduardo Mariño, i el de Dret Processal, David Vallespín.

EXPERIÈNCIA DE GOVERN

Joan Elias.

La llista més votada va ser l’encapçalada per Joan Elias, que va formar part de l’equip de govern en el primer mandat de l’exrector Dídac Ramírez, però que el va abandonar uns mesos després de ser nomenat vicerector per discrepàncies amb el llavors responsable universitari. La seva llista es va imposar en aquesta primera volta amb el 26,03% del vot ponderat.

Màrius Rubiralta, el segon candidat més votat, amb un 25,78% de vots, ja té experiència prèvia com a rector de la UB. Va ocupar el càrrec entre el 2005 i el 2008, any en què ho va deixar per convertir-se en secretari d’Estat d’Universitats del segon Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

ELISENDA PONS

Màrius Rubiralta.

També Joan Guàrdia (amb una mica més del 25% de suport) tenia experiència de govern en tasques universitàries, ja que va ser  vicerector d’Estudiants entre el 2001 i el 2005. I el mateix David Vallespín, catedràtic de Dret Processal, que va ser vicerector d’Estructures i Governança en l’últim tram del mandat de Dídac Ramírez. Vallespín ha sigut un dels impulsors de la reforma departamental que ha executat la UB aquests dos últims anys, amb l’objectiu d’alleugerir l’estructura de l’entitat i abaratir els seus costos de manteniment, però que ha suscitat duríssimes crítiques.

El catedràtic d’Ètica Norbert Bilbeny, exdegà de la facultat de Filosofia, era un altre dels aspirants en aquests els comicis, juntament amb les dues candidatures sorpresa, presentades pocs dies abans que divendres es tanqués el termini: la del catedràtic de Farmàcia Clínica i Farmacoteràpia Eduardo Luis Mariño, i la del bioquímic Rafael Franco.

BONA PARTICIPACIÓ

Notícies relacionades

El gran nombre de candidatures va ser, amb tota probabilitat, el motiu que explica la bona participació registrada, amb un percentatge de vots del 16,1% respecte al cens, una mica superior a la del 2012.

L’anterior rector de la UB, Dídac Ramírez, que va deixar el càrrec abans de l’inici del procés electoral a l’haver complert 70 anys, va felicitar el fair play que ha regnat durant la campanya.