CONSEQÜÈNCIES DEL MAL TEMPS

La pluja interromp la circulació de trens i obliga a desviar avions

 

  / ACN / ROGER SEGURA

2
Es llegeix en minuts

El front de pluges que ha escombrat Catalunya de sud a nord aquest dimecres a la tarda ha deixat un rastre de calamarsa i forts vents que han provocat el tall de línies de tren, el desviament d'alguns vols i algunes destrosses urbanes. Protecció Civil de la Generalitat havia decretat en alerta el Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) durant tota la tarda.

La circulació de trens en la línia R16 s'ha interromput entre les dues i les sis de la tarda entre Vandellòs i Mont-roig del Camp a causa de les destrosses provocades per les tempestes a les instal·lacions, segons Renfe. També els trens de la línia R3 entre la Molina (Cerdanya) i Puigcerdà s'han suspès per la caiguda d'un arbre sobre la catenària a causa del fort vent.

La meteorologia també ha afectat el trànsit aeri. A l'aeroport del Prat, quatre vols han sigut desviats a l'aeroport de Girona i un altre a Menorca a primera hora de la tarda, segons fonts d'Aena. A Barcelona, en aquell moment, s'han registrat ratxes de vent de fins a 75 km/h a l'Observatori Fabra. 

Les comarques de Lleida, l'interior de Tarragona i el sud de Barcelona han sigut les més afectades. La intensitat de les pluges, particularment intenses en alguns punts però mitjanes en el còmput global (una màxima de 42,7 litres per metre quadrat a Vilanova de Meià, Noguera) han provocat crescudes importants de rius com el Francolí a l'alçada de Vimbodí, l'Ondara (Segarra) i el Sió (Urgell), que s'ha desbordat en diversos punts. 

La pluja i la calamarsa han obligat a tallar algunes carreteres com la BV-2111 a Sant Pere de Ribes (Garraf), la N-141F a les Olugues (Segarra), la C-12 a Àger, la C-14 a Solivella, la T-362 a Bot; AP-2 a Vinaixa, i la TV-7002 a Vimbodí. També hi ha hagut alguns accidents de trànsit a la TV-3022 al Perelló i la B-20 a Viladecavalls (Vallès Occidental). 

PEDREGADA AL PENEDÈS

La pedregada ha sigut especialment forta entre el Garraf i l'Alt Penedès, al sud, i entre Osona i la Garrotxa al nord. A Sant Pere de Ribes (Garraf) s'ha tallat la carretera per l'acumulació de pedra i l'escassa visibilitat.  

Notícies relacionades

Al Baix Llobregat, especialment a Gavà i Viladecans, hi ha caigut calamarsa de la mida de bales. Diversos abonats s'han quedat sense llum durant algunes hores a Igualada i el Vendrell. 

Protecció Civil alerta que les precipitacions podrien desbordar rius al llarg de la nit, de manera que recomanen no aparcar vehicles a prop de rieres ni cabals, així com retirar els objectes de soterranis si s'estan produint acumulacions d'aigua. El pantà de Foix, a l'Alt Penedès, i el riu Gurri, a Osona, començaven ahir a la nit a desbordar-se.