El Pirineu registra la primera gran nevada de la temporada

El front de fred polar que travessa la Península deixa entre 10 i 20 centímetres de neu als cims més alts

jjubierre36183041 la bonaigua foto ram n gabriel161106134344 / RAM N GABRIEL

jjubierre36183041 la bonaigua   foto  ram n gabriel161106134344
jjubierre36183037 la bonaigua   foto  ram n gabriel161106134335
 

/

2
Es llegeix en minuts

La primera gran nevada de la temporada no ha sigut finalment res de l’altre món, però les estampes que  va deixar ahir ja són de ple hivern. Els primers a disfrutar-ne van ser els veïns de la Vall d’Aran, que es van acostar fins al port de La Bonaigua, però els que més ho  van celebrar van ser els operadors turístics de la zona, que ja poden començar a preparar la nova campanya 2016-2017.

Entre els que van pujar a tocar la neu hi havia Fernando i el seu fill, que viuen a Arties, i que van aprofitar per muntar un petit ninot de neu entre les rialles del nen. Famílies amb nois grans i grups de joves es van atrevir fins i tot a calçar-se els esquís o la taula de surf de neu i a portar a terme els primers descensos. Les estacions, però, encara no han fet l’anunci oficial d’obertura de les seves instal·lacions, que s’espera que sigui al voltant del pont de la Constitució, llevat de Boí Taüll, a l’Alta Ribagorça, que ja ha fixat el pròxim 2 de desembre com a data d’inici.

ONADA DE FRED

L’ambient hivernal, que ha posat fi de manera brusca a una tardor que estava sent pràcticament primaveral, és conseqüència del pas de l’onada de fred polar que aquest cap de setmana ha recorregut el nord de la Península i que ha deixat entre 10 i 20 centímetres de neu als cims d’Aragó i punts elevats de la zona més occidental del Pirineu català. Ha sigut la primera precipitació d’importància que ha caigut aquesta temporada i també una de les més primerenques que hi ha hagut els últims anys.

Notícies relacionades

Fins aquest cap de setmana, la neu només havia arribat lleugerament als cims del Pirineu, però dissabte ja es van tenyir del tot de blanc els vessants. A més a més, la baixada de temperatures que acompanya aquest front, permetrà, més endavant, produir neu amb canons, indiquen les estacions.

A les carreteres, la situació ha sigut de normalitat, sense que s’hagin registrat incidències en el trànsit. La zona del Pirineu occidental català ha registrat també abundants pluges, amb registres que a Barruera (Alta Ribagorça) han arribat als 72,2 litres per metre quadrat i als 35,8 a Port del Comte (Solsonès). La caiguda de temperatures ha sigut, així mateix, molt acusada.