ELECTRICITAT A PREU D'OR

Impossible baixar dels cent euros per rebut

Famílies que mai han tingut problemes per pagar la factura de la llum veuen amb preocupació com cada vegada és més difícil estalviar

Les factures de tres xifres són una tònica que es reprodueix a les llars malgrat utilitzar electrodomèstics eficients

dgmateu36166368 barcelona 04 11 2016   sociedad pobreza energetica la famili161105121316

dgmateu36166368 barcelona 04 11 2016 sociedad pobreza energetica la famili161105121316 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
DAVID GARCÍA MATEU / BARCELONA

La factura elèctrica té per a les economies familiars més ombres que llums. Cada vegada més llars fan virgueries per poder reduir-ne el consum. L’import de les factures no només és una pesada càrrega que afecta les famílies amb menys recursos; el cost resulta igualment elevat per a les llars de classe mitjana. «A casa meva treballem el meu marit i jo, i cada vegada se’ns fa més costa amunt el pagament del rebut», apunta Carme G., una administrativa de 49 anys que resideix al districte de Sant Martí. «Em poso dels nervis cada vegada que a casa veig el llum encès en una habitació on no hi ha ningú i, malgrat això, cada dia paguem més diners», afirma.

La seva companya de feina, Marta F., comparteix el seu discurs perquè ja fa temps que es va haver d’estrènyer el cinturó elèctric. La rentadora a casa seva treballa dies comptats i només «a la nit, però en hores que no molesta els veïns», puntualitza. Abans es permetia el petit luxe de seleccionar molt les peces per rentar: per colors o per teixits… «Ara només distingeixo roba blanca de la de color, però sempre amb la rentadora plena», explica. Malgrat això, la factura que paga de llum va en augment. «Sembla que tot l’any sigui hivern perquè els imports en els mesos més càlids, igualment són exagerats». Resulta cada vegada més difícil trobar una família de la classe mitjana, en el terme més tradicional. L’ascensor social a què molts volien pujar amb la idíl·lica imatge dels dos pares amb feines estables i fills estudiant o treballant, ja no és tan senzill de trobar. O almenys, ja no són majoria. 

La família López podria haver presentat una estampa semblant a la descrita abans, però la suposada recuperació econòmica va deixar fa un mes Antoni López sense feina. Precisament en el sector turístic, al qual s’havia dedicat sempre. Qui no els ha abandonat és el rebut de la llum, que cada vegada acapara més ingressos del seu compte corrent. «Els llums sempre els estem tancant: tots», explica la filla gran de la família, Raquel López. 

Si abans la factura no era una cosa tan transcendental com ara, l’educació energètica la tenen interioritzada des de fa anys. Si hi ha algun llum que es pugui apagar, s’apaga, «però després fabriquen tots aquests aparells que sempre es queden en standby i que igualment consumeixen», puntualitza l’Antoni. Ordinadors encesos per no posar-los en marxa a cada moment, carregadors de mòbil que passen hores endollats o el simple rellotge del microones fan córrer el comptador. «Tonteries que potser al llarg de l’any sumen per elles mateixes 20 euros», sintetitza. I a l’estiu sempre atents al comandament de l’aire condicionat: «Si ens despistem ens claven un bon cop de destral en el compte corrent», ressalta l’Antoni, malgrat tenir-lo configurat a 24ºC.

«És un abús»

Notícies relacionades

«Abans teníem unes factures que pujaven uns 70 o 80 euros; després van pujar fins als 90 euros i ara dels 100 no baixen», emfatitza l’Antoni. L’organització Facua-Consumidors en Acció ja va denunciar dies enrere que la llum s’ha encarit un 24,6% els últims sis mesos. Una dada que, al conèixer-la, els López s’obliden automàticament de tornar a baixar de la línia psicològica dels cent euros de consum. O més ben dit «de despesa, perquè dubto molt que ara consumim més que abans; és un abús com ho és tot en aquest país; ens cobren les primeres necessitats a preu d’or», comenten indignats al voltant de la taula.

Els intents per evitar excessos els han aplicat fins i tot en els electrodomèstics de la casa amb aparells d’eficiència energètica. «Vam posar llums de leds perquè diuen que no consumeixen pràcticament gens», recorda que li van explicar a l’Antoni a la botiga. Ara té aquesta  il·luminació al passadís, a les habitacions, a la cuina i al lavabo. Tot i així, comenta el següent: «No hi ha manera de baixar dels 100 euros mensuals».