temporal a catalunya

Vilassar de Mar, Cabrils i Cabrera de Mar demanaran la declaració de zona catastròfica

La Policia Local de Vilassar va rescatar dijous sis persones que van quedar atrapades als seus vehicles després de travessar per una zona prohibida

Una forta tempesta inunda diversos carrers de Girona i obliga a tallar la carretera N-2

Vehicle en què va morir un veí de Mataró al ser arrossegat per l’aigua a la riera de Cabrils.

Vehicle en què va morir un veí de Mataró al ser arrossegat per l’aigua a la riera de Cabrils. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts

Els ajuntaments de Vilassar de Mar, Cabrils i Cabrera de Mar demanaran la declaració de zona catastròfica a causa dels danys causats per les pluges torrencials de dimecres passat, segons han anunciat els alcaldes dels tres municipis del Maresme. El de Vilassar de Mar, Damià del Clot, va destacar que volen atendre tots els danys, i per aquest motiu necessiten recursos econòmics.

De la mateixa manera es va expressar l’alcaldessa de Cabrils, Lina Morales: «Volem la declaració de zona catastròfica no només pels danys en l’espai públic i les rieres, també per poder ajudar els particulars que han patit el temporal a casa seva». Els tres municipis estan en ple procés d’avaluació dels danys provocats per les fortes pluges dels últims dies i calculen que trigaran, com a mínim, una setmana per quantificar-los.

Les tres poblacions han patit desperfectes en infraestructures, via pública, equipaments i rieres. Tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua es van desplaçar dijous a Cabrils per avaluar les conseqüències de les riuades. Morales va destacar que, gràcies als treballs de manteniment que fa l’ajuntament, els danys van ser menys greus del que podrien haver sigut.

Els alcaldes van insistir en la importància que la ciutadania faci cas de les indicacions dels cossos de seguretat quan hi hagi episodis de forta pluja. Encara que la intensitat de l’aigua caiguda dijous va ser més baixa que la de dimecres, la Policia Municipal de Vilassar de Mar va haver de rescatar sis persones que estaven en dos vehicles i van quedar atrapades en una de les rieres del municipi, tot i que les senyalitzacions prohibien el pas.

UN MES DE TERMINI

Els tres municipis, que tenen un mes per fer els tràmits necessaris per demanar la declaració de zona catastròfica, també van anunciar que s’acolliran a les ajudes anunciades per la Diputació de Barcelona, que va crear una línia de quatre milions d’euros per a les poblacions del Maresme afectades per les pluges. Els alcaldes van fer aquestes declaracions després de fer un minut de silenci a la plaça de l’Ajuntament de Vilassar de Mar en memòria del veí de Mataró que va perdre la vida dimecres passat quan el seu cotxe va ser arrossegat per la riera de Cabrils que connecta amb Vilassar.

Hores més tard, una violenta tempesta que va afectar les comarques de Girona va inundar diversos carrers i va obligar a tallar tres carreteres, entre elles la N-2. Els bombers van rebre una cinquantena d’avisos en una hora i mitja, la majoria per inundacions de carrers, de baixos de vivendes o de crescudes de rieres. En alguns punts, les fortes precipitacions van anar acompanyades de calamarsa.

Notícies relacionades

La majoria d’afectacions es van concentrar a la ciutat de Girona, a Sant Julià de Ramis i Celrà (Gironès). A la capital, els bombers van haver de rescatar dues dones que havien quedat atrapades al cotxe entre una esllavissada de terres i un canal de reg a la zona de Campdorà.

Pel que fa a les carreteres, va ser necessari tallar la N-2 entre Sant Julià de Ramis i Medinyà a causa de l’acumulació d’aigua. El mateix va passar a la GI-514, que va ser tallada a Medinyà pel mateix motiu. A la C-66, l’aigua va obligar a aturar el trànsit al seu pas per Celrà, mentre que a l’AP-7 es van formar dos quilòmetres de retencions per acumulació d’aigua a la calçada.