Ruth Ortiz: "El primer pla que va idear Bretón era matar-me a mi amb els meus fills"

Cinc anys després de la mort dels seus fills a mans del seu pare, Ruth Ortiz ha decidit alçar la veu per condemnar la violència de gènere

 

  / SÁNCHEZ MORENO

8
Es llegeix en minuts
RAFAEL DE LA HABA / HUELA

"Bretón no mereix l'oportunitat de ser reinserit.  "Bretón no mereix l'oportunitat de ser reinserit. Temo per la meva vida quan surti de la presó"

Cinc anys després de la mort dels seus fills a mans del seu pare, Ruth Ortiz ha decidit alçar la veu per condemnar la violència masclista. Serena i forta, encara que amb l'emoció a flor de pell al recordar els seus fills, crida contra el maltractament i reviu la seva tragèdia perquè no s'oblidi. Les seves ganes de viure, la seva superació, diu, és el millor homenatge que pot dedicar als seus fills.

Quan el jurat va declarar culpable José Bretón, aquell mateix dia va dir que aquest veredicte li havia "tornat la pau" que li faltava i que començava la "segona part" de la seva vida. ¿Com es troba ara? Bastant recuperada. Ja han passat cinc anys i la veritat és que em trobo bastant millor. ¿Segona vida? Bé, el passat també forma part de la meva història i mai el podré esborrar, però sí, t'ho agafes com un abans i un després. Després de passar per una cosa tan dura has de començar de zero a construir una altra vegada la teva vida. Perquè, és clar, em quedo sense els meus fills, sense la vida familiar que tenia, sense feina perquè abans de l'any de la desaparició la vaig perdre... Llavors no tenia res on agafar-me i havia de començar una altra vegada des de zero. 

¿Ha tornat a treballar? No. No he estat parada, però no he treballat. He fet un màster de dos anys a Sevilla i durant aquest temps he estat vivint allà. Després he preparat unes oposicions. Em vaig presentar el juny passat a professora de Secundària i Batxillerat per Geologia i Biologia. I ara faig pràctiques en una clínica veterinària. Però de feina la veritat és que no, encara no n'he trobat.

"Després de passar per una cosa tan dura  "Després de passar per una cosa tan dura has de tornar a començar de zero a construir una altra vegada la teva vida"

Ara s'està implicant molt en la conscienciació sobre la violència masclista i la defensa de les víctimes. ¿Per què ha fet aquest pas? Bé, és que és com una tasca pendent que si no la faig sé que tindré remordiments de consciència. Crec que he d'aportar el que bonament pugui per conscienciar les dones, perquè no caiguin a ser maltractades, que no ho permetin, i insistir en la prevenció. I la que sigui maltractada que sigui capaç de sortir d'això.

¿Vostè és una d'aquestes víctimes? ¿Va trigar a adonar-se'n? Sí, sí. En veritat vaig ser maltractada des de l'inici de la meva relació. El que passa és que això ho veien des de fora. Jo vaig trigar moltíssim a adonar-me'n. Vaig normalitzar els seus comportaments, les seves actituds, i al normalitzar-les no qüestiones que sigui un comportament anormal.

Tant que no presenta la denúncia per maltractament psíquic fins la mateixa nit de la desaparició dels seus fills. ¿Per què ho va fer en aquell moment? Ho vaig fer perquè la meva advocada m'ho va recomanar, perquè veiessin que no era un pare model, un pare ideal, com suposadament tothom es pensava, i perquè la policia veiés que no era un cas normal de desaparició i que darrere hi havia un cas de maltractament. En veritat, si ell no arriba a fer desaparèixer els meus fills, jo no hauria presentat denúncia contra ell perquè el que volia era separar-me, que ell fes la seva vida i jo la meva, i tirar endavant els meus fills. No pretenia complicar-li la vida. Una cosa diferent són les intencions que ell tenia. 

El que reclama és que les dones que perdin els seus fills assassinats per les seves parelles siguin considerades víctimes de violència de gènere. Sí, perquè que t'assassinin els teus fills és la violència més greu, després de treure-li la vida a la dona, que es pot fer. No hi ha pitjor maltractament psicològic que et puguin infligir que assassinar els teus fills, perquè la mort dels teus fills te l'emportes a la tomba, dura sempre.

¿Com va ser la seva convivència amb Bretón? ¿La tenia anul·lada? Sí. Al principi de la nostra relació la convivència va ser més normal entre cometes perquè, com he dit, vaig normalitzar els seus comportaments, em vaig adaptar i fins a cert punt ho suportava. Jo era jove i tenia prou suficient per tirar endavant el dia a dia. Després, va anar empitjorant cada vegada més. 

¿En quin moment es va adonar que s'havia equivocat de company? Va ser poc abans de separar-me. Però també hi va haver un incident en la meva família, que no va ser causat per ell, però que em va fer pensar amb qui m'he casat o quina mena de persona tinc al meu costat. Va ser quan l'exdona del meu germà va manipular les llaunes de llet que prenien els meus fills i vam haver d'anar-nos-en de la casa familiar de camp on érem i la seva reacció no va ser la normal. Qualsevol home s'hauria alterat, hauria explotat d'alguna manera. I ell no, es va quedar callat. Jo vaig ser la que li vaig plantar cara a la meva cunyada. Sabia que ell no ho havia fet, però la seva actitud no em va convèncer. Després, l'únic que deia és que la mataria a ella, a la meva excunyada… Sí, perquè ell parlava de matar com el que parla d'anar a passar un dia a la platja. 

¿Era agressiu? Mai em va agredir físicament. Era tot de paraula, però sí que hi havia una violència que practicava: els crits. Tenia l'entorn més pròxim, els meus fills, els seus pares, germans i a mi mateixa, atemorit amb crits desproporcionats.

No obstant, en el judici es va dibuixar com un pare exemplar. Sí, exemplar perquè feia les tasques que li corresponen a qualsevol pare… Un pare normal no ha de presumir que fa llevar els seus fills al matí, que els porta al col·legi… És que això no és motiu perquè un pare presumeixi, és perquè presumeixi un home masclista que no està d'acord que hagi de fer cap d'aquestes tasques. Per això presumia, com si li haguessin de posar una medalla al pare exemplar, com dient que ja feia molt.

"He desitjat la mort de Bretón, per descomptat.  "He desitjat la mort de Bretón, per descomptat. Res m'alleujaria més que saber que s'ha mort"

Ara, amb la perspectiva que dóna el temps, ¿alguna vegada va pensar que podria arribar a ser tan cruel? No, no. Sabia que, arran de la separació, em complicaria moltíssim la vida, que no m'ho posaria gens fàcil, que estaria sola parar criar els meus fills i que d'ell només rebria impediments, inconvenients i travetes. Fins i tot vaig pensar que alguna de les vegades que se'ls va emportar a Còrdova no els voldria tornar, però el que va fer… Com que va contra la naturalesa, és una cosa que no pots pensar mai.

En el judici va dir que havia viscut amb un assassí en potència. Sí, n'estic segura. La seva verdadera maldat la vaig veure quan va cometre el que va cometre, però estic segura que quan vaig decidir separar-me, si hagués estat una mica més de temps amb ell i hagués durat més la convivència i ell fos conscient del que jo volia fer, no estaria parlant ara mateix. Ens hauria matat a tots tres. I dic a tots tres perquè ell no hauria fet el sacrifici de quedar-se amb dos nens i criar-los, sent tan masclista i tan…

Quan aquell 8 d'octubre li diu que havia perdut els nens amb aquell "ho sento, m'ha tocat a mi perdre'ls", ¿va pensar en el pitjor? Ho veia tot negre i sabia que no tornaria a veure els meus fills. No sabia exactament què era el que havia fet, però sabia que no els tornaria a veure. Home, el primer que vaig fer va ser investigar si de veritat havia posat una denúncia sobre la desaparició, perquè vaig pensar que potser em volia fer agafar por perquè anés a Còrdova. Però quan em van dir que la denúncia era certa, ja se'm ensorrar el món.

Es va declarar provat que va matar els seus fills per venjança, perquè vostè es volia separar. Sí, perquè no suportava la idea que la seva dona el deixés.

Alguna vegada ha dit que Bretón l'ha volgut matar en vida. Sí, encara que crec que el seu primer pla era matar-me a mi amb els meus fills, el que passa és que, com que no vaig anar a Còrdova aquell cap de setmana, va canviar els plans.

Ha demanat per a ell la presó permanent, ¿per què? Un assassí que reconeix el que ha fet i se'n penedeix crec que es mereix una oportunitat, però un altre com ell no mereix l'oportunitat de ser reinserit a la societat.

¿Hi hauria la possibilitat que es reinserís? Ell no, perquè no canviarà.

Notícies relacionades

¿Veu justa la pena, que només compleixi 25 anys? No. La seva mare, mentre visqui, pot anar a veure'l a la presó, però jo als meus fills no els puc tornar a veure. Això no és just.

¿Tem per la seva vida quan Bretón surti de presó? Sí, perquè no té res a perdre. Sortirà, com en algunes pel·lícules, institucionalitzat, acostumat a la vida a la presó, i no té res a perdre. Home, és molt covard i dubto que vingui directament a buscar-me, però potser es buscarà un estratagema per no fer-ho directament. Els anys que estigui a la presó pot estar alimentant la seva venjança. No hauria d'estar mai lliure.