AGRUPACIÓ QUE REIVINDICA LA CONCILIACIÓ

«Ens han enganyat»

El Club de Malasmadres, amb més de 300.000 seguidores, trenca el mite de la mare perfecta, la 'superwoman' que dicta la societat

icoy35730249 malas madres160930194911

icoy35730249 malas madres160930194911

1
Es llegeix en minuts
C. E. / BARCELONA

«Som mares imperfectes que lluitem per no perdre la nostra identitat com a dones, per seguir creixent professionalment i desmitificar la maternitat». Així es descriuen les creadores del Club de Malasmadres (www.clubdemalasmadres.com). «Volem trencar el mite de la superwoman per acabar també amb la frustració, el sentiment de culpa i el penediment que poden tenir, encara que sigui en silenci, moltes mares a les quals la societat ens ven una maternitat mitificada», declara la fundadora del club, Laura Baena.

Es calcula que entre el 20% i el 25% de les embarassades manifesten problemes emocionals durant la gestació, «sobretot, ansietat i depressió. I, entre les que pateixen depressió postpart (entre el 10% i el 13% de les parteres), el 30% presenta molt clarament rebuig i dificultats greus de vinculació amb el nadó», informa la coordinadora del programa de Psiquiatria Perinatal de l'Hospital Clínic de Barcelona, Lluïsa García-Esteve.

Notícies relacionades

«Abans d'un embaràs, s'hauria de fer una profunda reflexió sobre el compromís i renúncies que requereix el fet de ser pares», afirma la psicòloga especialitzada en el període perinatal, i col·laboradora del Club de Malasmadres, Ana Kovacs.

«Per desgràcia, la maternitat té el sostre de ciment. Els rols estan escrits, i quan no els compleixes, et tracten de mala mare. Però l'home que a casa simplement ajuda és aplaudit com un heroi», diu Laura Baena. «Ens han enganyat. El model social en aquest país és patriarcal. Sabem que les lleis són palanques de canvi, per això ens hem reunit amb tots els partits», informa. Conciliació i coresponsabilitat són les grans metes d'aquest club.