LA GRAN CITA CASTELLERA DE LA TEMPORADA

La Vella de Valls intenta trencar l'hegemonia dels Verds en el concurs de Tarragona

Els Castellers de Vilafranca volen sumar el setè triomf consecutiu en la competició que se celebra cada dos anys

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / BARCELONA

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella Xiquets de Valls arriben com a principals favorits per guanyar diumenge el Concurs de Castells que se celebra cada dos anys a Tarragona. Les dues agrupacions han demostrat el seu gran estat de forma després d’omplir la temporada amb construccions de màxima dificultat, entre les quals han destacat les de 10 pisos. Els rosats de la Vella han deixat clar que poden trencar l’hegemonia dels Verds de Vilafranca, però aquests s’han preparat a consciència per intentar sumar el seu setè triomf consecutiu en un concurs que es va iniciar el 1932.

L’antiga plaça de toros de Tarragona, la Tarraco Arena Plaça (TAP), estarà plena a vessar de públic i de castellers diumenge, tant a les grades com a la sorra, per lluir la tradicional imatge multicolor que ofereixen les diferents camises de milers de participants. El ple està assegurat a les gairebé 7.000 places de les grades, ja que les entrades es van esgotar en pocs minuts quan es van posar a la venda al juliol. A la sorra també s’hi apinyaran més de 5.000 castellers de 12 colles, les més potents. Aquest any, 45 entitats hauran competit en tres jornades (segons el seu nivell): la del diumenge passat a Torredembarra i les que dissabte a la tarda (amb 20 colles) i diumenge tenen lloc a Tarragona.

L’arrencada espectacular d’aquesta temporada, amb les colles al màxim nivell d’intensitat des del primer moment, pot culminar en aquest concurs. Com ja va passar en l’anterior edició, el tres de deu amb folre i manilles pot ser una de la construccions estrella, però també el quatre de deu amb folre i manilles, un castell que només s’ha completat en una ocasió. Ho va aconseguir l’any passat Minyons de Terrassa, una altra entitat que podria competir amb els favorits, però que fidel a la seva filosofia, contrària a l’esperit competitiu del concurs, n’estarà absent.

El repertori dels Castellers de Vilafranca per intentar sumar un altre triomf a la TAP inclou els dos castells de deu pisos. El que té el tronc de tres ja l’han descarregat quatre vegades aquest any, un fet insòlit si es té en compte que fins que els Verds el van descarregar per primera vegada el 2013, només s’havia completat en dues ocasions (pels Minyons). El gran objectiu dels de Vilafranca està ara en el quatre de deu, que aquesta temporada han carregat per primera vegada i ara anhelen completar.

Brillant trajectòria 

Notícies relacionades

La trajectòria de la Vella de Valls, amb el cap de colla Manel Urbano al capdavant, també està sent espectacular. Aquest any han descarregat dos cops el tres de deu, cosa que no havien fet mai, i també l’han carregat una vegada. Però a aquest castell també hi van sumar per la diada de Sant Fèlix el quatre de nou sense folre, una construcció de tanta dificultat o més que la de deu pisos, segons els experts.

També tindran molt a dir diumenge les deu colles restants que ocuparan la plaça. La Jove Xiquets de Tarragona i la Joves Xiquets de Valls intentaran fer ombra als favorits. 

icoy35327498 castellers vilafranca160930155437

icoy35327498 castellers vilafranca160930155437 / FERRAN NADEU